Pithart: Klaus porušil ústavu. Dobeš dnes už neměl být ministrem

29.02.2012 22:41

Protesty studentů vůbec neměly nastat, Dobeš totiž podle ústavy v tuto chvíli vůbec nemá být ministrem. Předseda vlády Petr Nečas už vloni navrhl prezidentovi Dobešovo odvolání, ale Klaus tehdy odvolání nepřijal. „Porušil tak nejen ducha, ale přímo literu ústavy,“ upozornil místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).

Pithart: Klaus porušil ústavu. Dobeš dnes už neměl být ministrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Petr Pithart

"Jak to, že je (Dobeš) stále ministrem?" táže se Pithart a argumentuje článkem 74 ústavy: „... prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.“ Václav Klaus však návrh na odvolání Josefa Dobeše nepřijal a navíc ho označil za nejlepšího polistopadového ministra školství.

„Ústava s takovým počínáním prezidenta nepočítá. Ani to neumí," kritizuje Klause v kometáři pro LN Pithart. „Jaká je to tedy situace? Jediná její přesná charakteristika zní: nemožná. Nemyslitelná,“ napsal Petr Pithart v Lidových novinách.

„Nemohla se totiž stát, nelze o ní proto smysluplně ani mluvit. Není na ni ústavní lék ani opravný prostředek. Proč by měl být, když přece prezident slavnostně slíbil, že ústavu bude dodržovat. Kdyby odmítl slib složit, prezidentem by se nestal,“ uzavřel senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…