Pivovarník Bernard: Politika je jen tupý boj o moc. Nemám na to žaludek

19.05.2020 9:55

V rozhovoru s Martinou Kociánovou se Stanislav Bernard, majitel stejnojmenného pivovaru, zabýval hlavně reklamami, proti kterým se vyslovily některé feministické organizace. „Je dobré si uvědomit, že společnost sešněrovává, byrokratizuje a dělá z ní impotentní a sterilní záležitost jen pár lidí,“ prohlásil. A vysvětlil, proč odešel z politiky. Na některé věci neměl žaludek.

Pivovarník Bernard: Politika je jen tupý boj o moc. Nemám na to žaludek
Foto: Repro Youtube
Popisek: Majitel pivovaru Bernard, Stanislav Bernard

Stanislav Bernard se vyjadřoval hlavně k reklamám, které jsou v jistých kruzích označovány za nekorektní. Předně se demonstrativně ptal moderátorky Kociánové, kdo takové věci říká. A vysvětlil proč: „Říká to pár lidí, to je třeba si uvědomit.“ Kociánová oponovala, zda to není pár lidí, kteří ale velmi mohou ovlivnit mysl a smýšlení větší části společnosti. „To se děje. Ale je dobré si uvědomit, že společnost sešněrovává, byrokratizuje a dělá z ní impotentní a sterilní záležitost jen pár lidí,“ souhlasil Bernard a dodal, že se řídí vlastním instiktem, pokud jde o reklamu.

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí

Že by „nekorektní“ reklamy ovlivňovaly prodej, odmítá. „Zatím se to vyvíjí opačně a mám pocit, že lidé nějakým instinktivním způsobem cítí, že to, co děláme konkrétně v reklamě, není slupka, že to není póza. Mnohokrát jsem říkal, že nám vždy nejlíp fungovaly reklamy, které vyjadřovaly náš vlastní názor, takže to děláme.“

Uvedl, že se při vymýšlení reklamních kampaní neohlíží na to, komu by se mohly nelíbit. „Takto neuvažujeme, protože pak by autocenzura byla natolik silná, že byste vlastně vylila s vaničkou i děcko,“ pravil.

Bernard se také pokoušel prorazit v politice, v roce 2008 kandidoval do Senátu, ale ve druhém kole ho porazil Milan Štěch z ČSSD. „Politika mě zajímala, protože jak se říká, je to věc veřejná a já jsem veřejný člověk. A byla doba, kdy jsem skutečně cítil něco ve smyslu: Když jsi dokázal spoluzachránit zkrachovalou pivovarskou ruinu…,“ vysvětloval, proč se chtěl účastnit. „V podstatě jsem měl vnitřní pocit, že když jsem byl schopen postavit na nohy pivovar, nebo prosadit jinou spotřební daň na pivo, tak by neměl být až takový problém postavit na nohy ČR,“ dodal.

Jenže následně zjistil, že v politice jsou jiná pravidla. „Postupem času jsme pochopil, že politika se hraje jinak, že je to mnohdy jenom tupý boj o moc, jenom souboj eg, person, že to není velmi často snaha dobrat se nejlepších výsledků pro všechny, ale je to někdy o osobním prospěchu, o moci a o těchto věcech, a musím říct, že v takovém prostředí se moc neumím pohybovat.“ Dodal, že není sám, kdo s těmito myšlenkami šel do politiky, aby záhy odešel, protože na tuto hru neměl žaludek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…