Plachta s Putinem už vlaje i v Sokolově. Dělá kulisu soudružské slavnosti, posmíval se zastupitel

01.05.2014 21:38

Na náměstí v Sokolově ode dneška dohlíží Vladimir Putin. Skupina občanů v čele s krajským zastupitelem Miroslavem Balatkou vyvěsila desetimetrovou plachtu s jeho podobiznou na kostelní věž na protest proti ruské anexi Krymu.

Plachta s Putinem už vlaje i v Sokolově. Dělá kulisu soudružské  slavnosti, posmíval se zastupitel
Foto: Václav Fiala
Popisek: Mítink komunistů v Plzni

Den a místo vyvěšení plachty není náhodné. Dnes na sokolovském náměstí totiž oslavuje Komunistická strana Čech a Moravy První máj. A iniciátoři akce se této skutečnosti rozhodli využít ve svůj prospěch. „Myslíme si, že soudruh Putin, jehož činy oni tak rádi vysvětlují po svém, jim tu tvoří krásnou kulisu," vysvětluje ironicky jeden z iniciátorů, krajský zastupitel Miroslav Balatka. Ten zároveň odmítá spojování akce s nějakou politickou stranou či iniciativou. Podle něj jde o počin několika občanů. Plakát jim zapůjčilo sdružení Dekomunizace.cz.

Na mítink komunistické strany přišla asi stovka komunistů a jejich příznivců. Drtivou většinu tvořili starší lidé. A někteří si s sebou přinesli i ruskou vlajku. Předseda krajského výboru KSČM Josef Murčo uvedl, že strana nepodnikne kroky k odstranění plachty. „Přesto si uvědomuji, že je to namířeno proti nám," uvedl. Způsob protestu proti Putinově politice však nepovažuje za příliš šťastný. Podle něj by si problémy na Ukrajině měly vyřešit Rusko a USA.

Vyobrazený Putin má na hrudi tři vyznamenání, na jednom je rudá hvězda, na druhém srp a kladivo a na třetím svastika, kterou ale pořadatelé akce raději přelepili. Důvodem je obava pořadatelů z trestního oznámení za propagaci fašismu. „V Mladé Boleslavi byla právě svastika důvodem podání trestního oznámení," vysvětluje krok aktérů Balatka.

Plachta by měla na sokolovském náměstí viset do pátku. Pak bude podle Balatky s největší pravděpodobností putovat do dalších měst. Stejná plachta už visela v Mladé Boleslavi, na liberecké radnici či v Praze na Letné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…