Plat politiků má od ledna vycházet z částky 89 155 korun. Fialova vláda to chce změnit

05.01.2022 6:30

O zkrácení izolací a karantén nařizovaných kvůli covidu-19 by měla na dnešním zasedání jednat vláda Petra Fialy (ODS). Kabinet má na programu také návrh na zmrazení platové základny politiků, soudců a státních zástupců na loňské úrovni. V novele zákona o státní sociální podpoře by pak mohl zohlednit skokový nárůst nákladů domácností na energie u příspěvku na bydlení.

Plat politiků má od ledna vycházet z částky 89 155 korun. Fialova vláda to chce změnit
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

V rámci úprav koronavirových opatření by kabinet měl rozhodovat mimo jiné o zkrácení izolací a karantén na pět dní. V současnosti trvají dva týdny, přičemž karanténu lze ukončit po týdnu negativním testem. Vláda o úpravě uvažuje po vzoru některých zemí kvůli variantě covidu-19 omikron, u které nastupují příznaky rychleji, takže by měli být lidé infekční kratší dobu.

Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) bude kabinet hovořit i o další podobě testování antigenními i PCR testy. Vláda by mohla upřesnit také podmínky pro testování ve firmách, které bude vyžadovat dvakrát týdně od 17. ledna. Podrobnosti konzultovali předsedové koaličních stran v úterý na pracovním jednání s vybranými ministry a zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů.

Platové základny ústavních činitelů, soudců a žalobců se od ledna zvedly o šest procent. Plat politiků má tak od letošního ledna vycházet z částky 89 155 korun. MPSV navrhuje, aby základna zůstala stejná jako loni a předloni, měla by činit 84 060 korun. U soudců by to místo 106 986 korun mělo být 100 872 korun a u státních zástupců místo 96 287,40 koruny pro letošek 90 748,80 koruny. Ministerstvo navrhuje zrychlené projednání novely Sněmovnou.

Vláda by se mohla také zabývat posty svých zmocněnců. Kabinet jich má aktuálně devět, třeba pro informační technologie či pro lidská práva. Ministři projednají i východiska pro určení, které úřady budou mít na starosti dohled nad výskytem koronaviru v odpadních vodách kvůli mapování epidemie. Materiál vychází z doporučení Evropské komise z loňského března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…