Platy učitelů porostou, ujišťuje ministr školství Fiala

15.09.2012 18:19

Ekonomická situace je nelehká. Ministr školství Petr Fiala přesto ujišťuje, že v příštím roce nejen že nebudou platy učitelů klesat či stagnovat, ale dokonce porostou. Ujistil o tom posluchače rádia Frekvence 1 v sobotním pořadu PressKlub Luboše Xavera Veselého. V roli hosta popisoval také problematiku státních maturit či čerpání evropských dotací.

Platy učitelů porostou, ujišťuje ministr školství Fiala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, ministr školství

Ministr Fiala ve vládě působí jako nestraník, ale i přesto si stanovuje řadu cílů, které by rád v čase zbývajícím vládě naplnil. Zároveň si je vědom, že některé věci se v relativně krátkém čase do voleb splnit nedají. Jde např. o dosažení celospolečenského konsenzu o tom, zda by nebylo na místě učitele lépe finančně ohodnocovat, a to dlouhodobě.

"Dobrá zpráva je, že i přes současnou tíživou ekonomickou situaci příští rok nebudou platy klesat a stagnovat, ale dokonce mírně porostou," ujišťoval ministr, který se tuto chvíli zabývá především úpravou parametrů státních maturit a napravením problémů spojených s čerpáním evropských peněz.

Příliš velké nároky na státní maturitu

"Co nejrychleji musíme spravit státní maturity. Musíme pro žáky připravit takové řešení, která by studentům nepřipravovala nějaká nemilá překvapení, ale zároveň, aby bylo zachováno to dobré, co státní maturity přinesly," zdůraznil Fiala.  Zásadní změna bude v tom, že bude stanovena pouze jedna úroveň maturity pro všechny společná a druhá změna bude v tom, že slohové práce z českého jazyka budou opravovat učitelé na školách.

"V zájmu jistoty pro pedagogy chceme udělat maturitu levnější, lidštější a procesově jednodušší, nikoli jednodušší do náročnosti. V žádném případě to není krok zpátky," zdůraznil v pořadu ministr. Státní maturitě uškodily její příliš velké ambice. V tuto chvíli není možné udělat ji tak náročnou, aby mohla sloužit jako kritérium pro přijetí na vysokou školu. Problémem také bylo, že byla zavedena do systému, ve kterém nebyly předem nastaveny určité standardy, což se objevilo např. při opravách slohových prací z českého jazyka.

Situace není tak zlá, ale škoda každé koruny, která k nám nedoputuje

Přišla řeč i na čerpání evropských peněz v resortu školství. V tomto momentě Fiala zklamaně připustil, že Česko nezvládne vyčerpat celé čtyři miliardy korun, které jsme z Bruselu mohli získat. Na vině je nevhodné nastavení projektů v letech 2010 a 2011. Byla věnována příliš velká pozornost individuálním národním projektům, které připravovalo přímo ministerstvo, ale Evropská komise zpochybnil jejich kvalitu. Bylo proto třeba najít jiné projekty, kam by bylo možné volné peníze převést.

"Pozdě se vyhlašovaly některé výzvy a pak se příliš velká pozornost věnována  individuálním projektům národním, které nebyly Evropskou komisí shledány jako přínosné. Tam, kde to šlo napravit, jsme provedli realokaci finančních prostředků a přesunuly jsme je např. na již schválené projekty vysokých škol, na které by jinak už nebyly peníze," prohlásil Fiala.

"Situace s evropskými penězi není tak strašná, ale nás musí mrzet každá nevyužitá šance. Je však také třeba říci, že projekty spadající pod program Výzkum a vývoj pro inovace je hodnocen velmi dobře," uzavřel šéf resortu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …