Plošné testování na Slovensku odhalilo jedno procento nakažených

02.11.2020 22:51

Na Slovensku se o víkendu otestovalo antigenními testy na covid-19 3 625 332 lidí. Ty ukázaly, že nakažených je 38 359, tedy jedno procento. V pondělí to oznámil slovenský předseda vlády Igor Matovič. V souvislosti s konspiračními teoriemi, které se šíří po internetu, na sociální síti zavtipkoval, že Slováci byli při testování očipováni.

Plošné testování na Slovensku odhalilo jedno procento nakažených
Foto: repro Pravda.sk, tan
Popisek: Igor Matovič

Vůbec nejvíce pozitivních (3,22 %) bylo zaznamenáno v okrese Čadca na severu země u hranic s Českou republikou. Následně v okresech Stará Ľubovňa (2,8 %) a Púchov (2,65 %). Nejnižší počet pozitivních lidí byl evidován v okresech Revúca (0,27 %) a Banská Štiavnica (0,28 %).

Premiér Matovič také uvedl, že ve čtyřech severních okresech, kde už proběhlo pilotní testování, do značné míry klesl počet zachycených pozitivních případů. „Například v okresu Námestovo bylo před týdnem 4,77 % pozitivních a po týdnu 1,8 procenta,“ upřesnil.

Podobná čísla byla i v dalších okresech, kde proběhlo pilotní testování. „Z týdne na týden zde klesl počet pozitivních o 56 procent. To je odpověď všem, kteří říkali, že používat antigenní testy na boj s covidem-19 není správná zbraň,“ dodal Matovič.

O druhém kole plošného testování v dalším týdnu zatím rozhodnuto není. Zřejmě proběhne testování pouze v okresech, kde bylo zachyceno nejvíc pozitivních lidí.

Ministerský předseda na svém facebooku pak reagoval i na konspirační teorie, že v rámci plošného testování proběhne čipování obyvatel Slovenska. „Tři miliony úspěšně očipovaných,“ napsal s nadsázkou Matovič.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…