Po VV navrhli rozšířit pravomoci NKÚ i Peake a Polčák

06.04.2013 10:47

Ve Sněmovně jsou již dva návrhy na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Po opozičních VV nyní podali obdobnou předlohu vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) a Stanislav Polčák (TOP 09/STAN). Jejich novely ústavy a příslušného zákona v podstatě kopírují normy, které už dříve dolní komora schválila a zamítl je Senát.

Po VV navrhli rozšířit pravomoci NKÚ i Peake a Polčák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Peake a Polčák ale výslovně uvádějí, že u samospráv by NKÚ mohl prověřovat jen soulad jejich postupu se zákony, nikoli účelnost a hospodárnost. Senátorům se nelíbilo zejména právě rozšíření působnosti NKÚ na obce.

Nejvyšší kontrolní úřad nyní může prověřovat hospodaření státu. Peake a Polčák opět navrhují, aby se jeho pravomoci rozšířily kromě krajů a obcí na zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, veřejné vysoké školy nebo příspěvkové organizace krajů a obcí.

Nově i ČT, ČRo a ČTK

Prověrky by mohly zahrnovat také veřejnoprávní média, tedy Českou televizi, Český rozhlas a Českou tiskovou kancelář. V České národní bance by mohli kontroloři prověřovat dodržování právních předpisů při pořizování majetku a v provozních výdajích.

Do hledáčku NKÚ by se mohly podle novel Peake a Polčáka dostat rovněž firmy, v nichž drží stát, kraje nebo obce vyšší než poloviční podíl. Výjimku by opět tvořily společnosti s akciemi obchodovatelnými na burze, tedy ČEZ. Návrh VV naopak zahrnuje i tyto firmy.

S novelami ústavy a příslušného zákona podanými VV vláda nesouhlasila. Podotkla, že bez předchozího politického projednání by nové hlasování nevedlo k jinému výsledku než dříve. Předlohy Peake a Polčáka ministři teprve projednají. O všech ale rozhodne Parlament.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…