Po deseti letech se v Praze setkali polský voják s americkým vojákem, který mu zachránil v Afghánistánu život

11.03.2019 22:40

Po deseti letech se dnes v Praze setkali polský voják Marcin Kulas a americký voják Corey Speck, který mu na misi v Afghánistánu 10. září 2009 zachránil život. Setkání se uskutečnilo v předvečer oslav 20. výročí vstupu ČR, Polska a Maďarska do NATO v Domě armády v Praze za účasti českého ministra obrany Lubomíra Metnara a jeho polského protějšku Mariusze Blaszczaka. O příběhu obou vojáků byl natočen dokument, který je součástí polského seriálu „Veteráni. Unikli smrti“.

Po deseti letech se v Praze setkali polský voják s americkým vojákem, který mu zachránil v Afghánistánu život
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

V úterý se budou na Hradě konat oslavy 20. výročí vstupu ČR, Maďarska a Polska do NATO, kterých se kromě českých ústavních činitelů zúčastní prezidenti Maďarska János Áder, Polska Andrzej Duda, Slovenska Andrej Kiska, ministři obrany a zahraničí zemí Visegrádské čtyřky a současní i bývalí vysocí představitelé NATO a USA, diplomatického sboru a další hosté. Dnešní setkání nazvané Spojenci/Veteráni diskutují: mise v Afghánistánu bylo věnováno vojákům a veteránům zahraničních misí NATO.

Metnar v úvodu upozornil na to, že výročí vstupu do NATO je významným okamžikem pro Česko i Polsko a setkání s vojáky je zároveň možností, jak se může veřejnost seznámit s polským televizním seriálem o polských vojácích, kteří byli těžce zraněni v Afghánistánu. Polský ministr obrany Blaszczak uvedl, že spolupráce v NATO má světový rozměr, jejímž příkladem je služba vojáků v misích v Afghánistánu, kde jsou vojáci USA, Polska, ČR a dalších zemí. Vojáky ministr označil za neobyčejné lidi a hrdiny.

Během akce se uskutečnila projekce dokumentu o polském vojákovi Kulasovi, kterému v roce 2009 v provincii Ghazní v Afghánistánu v boji proti Tálibánu zachránil život americký voják seržant Speck mimo jiné tím, že směrem k nepříteli odpálil granát. Kaprál Kulas byl nepřítelem postřelen do hrudi a ruky a musel být odnesen z válečné zóny a přepraven do nemocnice. Z těžkých zranění se nakonec zotavil a dnes je stále v polské armádě a má manželku a tři děti.

Odjišťovací kroužek od granátu Speck dosud nosil na krku a dnes jej sundal a muži, kterému zachránil život, jej předal. Speck z americké armády odešel v roce 2015.

Vojáci o zkušenostech z Afghánistánu, o tom, co pro ně znamená NATO a jak důležitá je podpora rodiny a přátel, hovořili před publikem společně s českým výsadkářem Ivem Zelinkou. Všichni shodně uvedli, že přátelství vytvořená v bojových misích jsou bratrská a NATO pro ně znamená bezpečí a silnou armádu. Všichni zároveň zavzpomínali na přátele vojáky, o které přišli, a zdůraznili, jak důležité je na ně nezapomínat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…