Po penězích se jen zaprášilo. Nadace ČEZu podpořila na jihu Čech skoro padesátku projektů

11.04.2020 21:33

Šití roušek, výroba ochranných štítů pro záchranné složky, rozvozy léků a jídla seniorům nebo nákup ochranných pomůcek – zmírnit dopady epidemie koronaviru pomáhají především dílčí kroky neziskových organizací, měst a obcí. Na jihu Čech jim Nadace ČEZ vyplatila 1,9 milionů korun v rámci krizové pomoci. Grant byl vyčerpán během dvou týdnů.

Po penězích se jen zaprášilo. Nadace ČEZu podpořila na jihu Čech skoro padesátku projektů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel a předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš

„Naším cílem bylo nechat obce a organizace, aby se samy rozhodly, co je momentálně pálí a jak chtějí pomáhat. Nejlépe totiž vědí, jak zapojit místní obyvatele,“ řekl ředitel ČEZu Daniel Beneš. „Chtěli jsme pomoci hlavně rychle, protože čas hraje v době epidemie klíčovou roli. Grantové řízení jsme proto maximálně zjednodušili a o projektech se rozhodovalo každý den včetně víkendů on-line,“ dodala za nadaci Michaela Ziková.

Na jihu Čech bleskovou pomoc využila například Diecézní charita České Budějovice, Domov pro seniory Horní Stropnice nebo Oblastní spolek Českého červeného kříže. Potraviny od obchodních řetězců a výrobců nebo také z programu "Mléko/Ovoce do škol" získává další z příjemců padesátitisícového příspěvku od Nadace ČEZ Potravinová banka Jihočeského kraje.

„Potravinové balíčky poskytujeme neziskovým organizacím i městům a obcím. Ty je poté zdarma předávají seniorům, lidem v karanténě nebo těm, kteří kvůli koronaviru přišli o práci či jim klesly příjmy. Jen za týden jsme mohli podpořit více než 7000 obyvatel Jihočeského kraje, kterým bylo celkem rozdáno 21 tun potravin,“ uvedla zástupkyně organizace Kristýna Škabradová.

Nadace ČEZ původně na grant krizová pomoc vyčlenila 15 miliónů korun. Obrovský zájem ze strany měst a obcí i neziskových organizací ale předčil očekávání. Díky mimořádnému příspěvku ČEZ Distribuce tak mohla objem peněz zdvojnásobit a uspokojit stovky zájemců.

ParlamentníListy.cz o uvedených krocích informoval Marek Sviták, tiskový mluvčí JE Temelín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…