Po razii u pražských muslimů policie obvinila jednoho muže. Měl zde šířit rasismus

26.04.2014 18:00

Policie po pátečním zásahu v Islámské nadaci v Praze dnes odpoledne obvinila pětapadesátiletého muže české národnosti z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení. ČTK to sdělil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Už dříve uvedl, že muž je podezřelý, že v Česku zajistil vydání a distribuoval knihu šířící rasismus. Indonéská ambasáda chystá kvůli zásahu stížnost k Ministerstvu zahraničních věcí.

Po razii u pražských muslimů policie obvinila jednoho muže. Měl zde šířit rasismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

„Zadržený muž je podezřelý, že měl v České republice zajistit překlad a vydání knihy šířící svým obsahem rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám, kterou měl následně distribuovat prostřednictvím nabídky na internetu, internetového knihkupectví i přímého prodeje v určených místech," popsal Hanták po zadržení obviněného. Jeho stíhání je vedeno na svobodě.

Podle přímých účastníků zásahu v centru Prahy policisté narušili hlavní páteční modlitbu

Policie v pátek zasahovala v objektech islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. V prohlídkách pokračovala do dnešního dopoledne. Policisté v rámci akce předvedli zhruba dvě desítky lidí, u několika z nich cizinecká policie zahájila řízení o vyhoštění. Jeden člověk je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Hanták už dříve dementoval tvrzení v některých médiích, že při prohlídkách byly nalezeny zbraně a výbušniny.

Název knihy, kvůli které byl muž obviněn, ÚOOZ nebude po dohodě se stáním zastupitelstvím upřesňovat, protože nechce knize dělat reklamu. Podle informací ČTK mohl zásah údajně souviset s knihou Základy tauhídu - Islámský koncept Boha. Bývalý muslim Lukáš Lhoťan v pátek ČTK řekl, že kvůli knize nedávno podal trestní oznámení. Podle něj jsou v ní extrémní muslimské názory a vydalo ji Ústředí muslimských obcí v ČR s islámskou nadací. Jejich vyjádření se ČTK nepodařilo získat.

Podle přímých účastníků zásahu v centru Prahy policisté narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě. Šéf kanceláře indonéského velvyslanectví Wahono Yulianto dnes ČTK sdělil, že ambasáda v souvislosti se zásahem policie plánuje podat stížnost k českému Ministerstvu zahraničních věcí. Yulianto byl na páteční modlitbě s dalšími zaměstnanci velvyslanectví a kritizoval nesmlouvavý postup ozbrojených policistů. Podle Yulianta byli zástupci ambasády propuštěni až po hodině a půl, přestože se chtěli prokázat diplomatickými dokumenty.

Podle svědků bylo uvnitř modlitebny před policejním zásahem kolem stovky lidí. „Policie nás zajistila a lustrovala. Pořád jsme dostávali pokyn, abychom měli hlavu dole," popisoval zásah novinářům jeden z mužů poté, co byl z modlitebny propuštěn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…