Po sestřelu letadla: Máme prý velký problém. Erdoganovo Turecko

25.11.2015 8:51

Publicista Britských listů Daniel Veselý se zamyslel nad včerejším sestřelením ruského letounu Su-24 tureckou stíhačkou F-16. Tento čin považuje za vysoce nebezpečný krok ze strany administrativy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Po sestřelu letadla: Máme prý velký problém. Erdoganovo Turecko
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Anketa

Přejete si, aby Martin Konvička šel do basy?

4%
96%
hlasovalo: 18149 lidí

„Jestliže kriticky nahlížíme na ruské nálety, které generují civilní oběti, musíme tvrdě odsoudit i tureckou roli v syrském konfliktu: Ankara podporuje džihádisty z Fronty an-Nusrá a Ahrar al-Šam a podle některých zdrojů tajně podporuje i Islámský stát/Daeš, minimálně tím, že vytváří podmínky pro účinný transfer jeho bojovníků do Sýrie, a oslabuje moc tureckých, potažmo syrských Kurdů, kteří s úspěchy bojují právě proti Daeš,“ poznamenává Veselý.

Podle něj cesta Erdogana k moci byla vydlážděna šířením strachu, jenž zabránil opozici v pořádání veřejných manifestací a volební kampaně. „Není žádným tajemstvím, že turecký prezident usiluje o nastolení prezidentského systému ve své zemi a o eliminaci legitimních nároků tamních Kurdů na sebeurčení,“ poznamenává Veselý s tím, že Erdogan zároveň také potírá disent mezi novináři, intelektuály či spisovateli. 

Turecké angažmá v syrském konfliktu považuji za mnohem nebezpečnější záležitost. „Jestliže Turecko dlouhá léta vědomě přispívalo k vytváření chaosu v sousední Sýrii přímou vojenskou a finanční podporou pro káidisty, nyní předstírá boj proti Daeš, přičemž jeho primárním cílem jsou turečtí Kurdové (nejen postmarxistická Strana kurdských pracujících <PKK>, ale především liberální Lidová demokratická strana <HDP> mající zhruba desetiprocentní zastoupení v tureckém parlamentu),“ podotýká Veselý.

Podle něj Turecko i Západ nelibě nesou ruské angažmá v syrském konfliktu, a to proto, že Asadův režim byl již u konce s dechem. „Nyní se mu s asistencí Moskvy, Teheránu a libanonského Hizballáhu podařilo nabýt na síle a takříkajíc se vrátit do hry. Sestřel ruského letounu Tureckem se na první pohled může zdát jako akt šílenství, nicméně na pohled druhý může představovat vysoce riskantní gesto, jak vyprovokovat Rusko k přímé konfrontaci se Západem v čele se Spojenými státy,“ uzavírá Veselý s tím, že k Turecku je třeba přistupovat kritičtěji než k našim oficiálním nepřátelům, neboť jde o klíčového spojence Západu a dlouholetého člena NATO usilujícího o vstup do EU.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…