Po summitu NATO proběhlo jednání s Ruskem. Ale nejspíš k ničemu nevedlo...

14.07.2016 21:05

„Severoatlantická aliance a Rusko mají opravdu velmi odlišný postoj vůči situaci na Ukrajině. Dnes jsme si příliš neporozuměli,“ prohlásil po středečním zasedání Rady NATO – Rusko generální tajemník Aliance Jens Stoltengerg. Stálý představitel Ruské federace v NATO Alexander Gruško zase po setkání prohlásil, že „rozmístění vojsk NATO k ruské východní hranici je nepřiměřené a kontraproduktivní“.

Po summitu NATO proběhlo jednání s Ruskem. Ale nejspíš k ničemu nevedlo...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Zástupcům Severoatlantické aliance a Ruska se v průběhu prvních vzájemných rozhovorů od rozhodnutí NATO posílit své východní hranice bohužel nepodařilo překonat hluboké názorové rozdíly ve spojení s konfliktem na Ukrajině.

Rusko navrhlo několik opatření k zajištění bezpečnosti ve vzdušném prostoru nad Baltem. K tomu jej přimělo několik nedávných incidentů, které potenciálně mohly vyvolat i mnohem závažnější konflikt.

 

Vzájemné setkání mezi osmadvaceti vyslanci členských států NATO a zástupci Ruska, které se uskutečnilo ve středu 13. července, bylo prvním setkáním od dubna letošního roku a pouze druhým setkáním od zažehnutí konfliktu na Ukrajině v roce 2014.

„Mluvili jsme velmi otevřeně a upřímně, ale bohužel jsme se na mnohém neshodli,“ uvedl Stoltenberg po setkání s ruskými zástupci.

Šéf Severoatlantické aliance rovněž uvedl, že v „duchu důvěry a transparence on a jeho kolegové Rusko zasvětili do klíčových rozhodnutí, která vedení Aliance přijalo minulý týden v polské Varšavě.

„Ve Varšavě jsme přijali rozhodnutí vyslat okolo 4000 vojáků do Polska a pobaltských států, které v roce 2014 po ruské anexi Krymu výrazně znervóznily,“ uvedl Stoltenberg.

Stoltenberg rovněž ruské straně sdělil, že se zástupci NATO shodli na politice „zadržování a dialogu“ vůči Rusku. Zdůraznil, že Aliance nehodlá v žádném případě ustoupit, dokud se Moskva nezačne řídit minskými dohodami.

Rusku se takové rozhodnutí vůbec nelíbí a počínání NATO vnímá jako vysoce agresivní. Gruško rovněž prohlásil, že výsadek vojáků k východní hranici Aliance nutně vyvolá adekvátní reakci ze strany Ruska.

„NATO nás zatahuje zpět do atmosféry studené války,“ zmínil Gruško a dodal, že „konfrontační model, který se Aliance snaží pro Rusko uplatnit, Moskvu nezajímá“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…