Po útoku Hamásu se válka opět rozjíždí. Peklo na zemi, varuje úředník OSN

02.12.2023 9:51

Příměří v Izraeli během pátku skončilo. Z destrukce křehké dohody o dočasném příměří v bojích se obviňují obě strany. Izraelský ministr označil akce izraelské armády za působivé. Ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) rozšířily své operace i na jih Gazy a OSN bije na poplach. „Do Gazy se vrátilo peklo na zemi,“ řekl Jens Laerke, mluvčí humanitárního úřadu OSN v Ženevě.

Po útoku Hamásu se válka opět rozjíždí. Peklo na zemi, varuje úředník OSN
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Izraelci se rozhodli v pátek obnovit boje v Pásmu Gazy. Šestidenní příměří, kterému předcházelo sedm týdnů bojů, se tak završilo. K boji se vláda Benjamina Netanjahua rozhodla poté, co palestinští teroristé z hnutí Hamás vtrhli do Izraele, povraždili na 1200 lidí a dalších asi 240 unesli. Včetně žen a dětí. Během v pátek skončeného šestidenního příměří se vrátilo na území Izraele několik desítek rukojmích a Netanjahu přislíbil, že ozbrojené síly Státu Izrael (IDF) nakonec osvobodí všechny.

Izraelci rozsáhlému bombardování podrobili i město Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Také na severu, nad troskami mnoha domů, se vznášel zvuk střelby. Do večera zdravotníci v Gaze uvedli, že izraelské nálety zabily 184 lidí, nejméně 589 dalších zranily. A zasáhly více než 20 domů. O útocích informovala agentura Reuters.

Vojáci IDF nad městem shodili velké množství letáků, v nichž obyvatele varují, že se ve městě uplatní ozbrojené síly Státu Izrael.

„Musíte se okamžitě evakuovat a jít do krytů v oblasti Rafáhu. Chán Júnis je nebezpečnou bojovou zónou. Byli jste varováni,“ stojí na letácích psaných v arabštině. Agentura Reuters také upozornila, že Izrael zveřejnil odkaz na mapu zobrazující Gazu rozdělenou na stovky oblastí, která podle něj bude v budoucnu sloužit ke sdělení, které oblasti jsou bezpečné.

Ozbrojenci z hnutí Hamás odpověděli sérií raketových útoků na izraelská města.

Izraelská armáda oznámila, že v první den obnovení bojů zasáhli na 200 určených cílů, a to útoky ze země, ze vzduchu i z moře. Ministr obrany Yoav Gallant sdělil, že byl v jednom z izraelských válečných letadel, aby útok sledoval zblízka. „Výsledky jsou působivé. Hamás rozumí pouze síle, a proto budeme jednat tak dlouho, dokud nedosáhneme cílů války,“ řekl.

OSN varovala, že boje zhorší už tak mimořádně špatnou humanitární situaci. „Do Gazy se vrátilo peklo na zemi,“ řekl Jens Laerke, mluvčí humanitárního úřadu OSN v Ženevě.

Palestinský Červený půlměsíc uvedl, že izraelské síly zastavily veškeré dodávky pomoci do Pásma Gazy přes hraniční přechod Rafáh s Egyptem. COGAT, izraelská agentura pro koordinaci civilních záležitostí s Palestinci, uvedla, že pomoc dohodnutá v rámci příměří byla zastavena, ale na žádost Washingtonu se do Gazy dostaly „desítky“ dalších kamionů s vodou, potravinami a zdravotnickým materiálem.

Obě válčící strany se vzájemně obviňují, že další prodloužení dojednaného dočasného příměří zhatil protivník. Agentura Reuters v této souvislosti upozornila na amerického šéfa diplomacie Antonyho Blinkena, který na závěr své blízkovýchodní cesty poznamenal, že ukončení příměří padá na bedra Hamásu, protože palestinský Hamás začal odpalovat rakety ještě před vypršením pauzy v bojích, ve čtvrtek provedl smrtící střelecký útok v Jeruzalémě a nedodržel závazky týkající se rukojmích. „Přestávka skončila kvůli Hamásu. Hamás nedodržel závazky, které přijal,“ řekl Blinken.

„Izraelské obranné síly (IDF) v pátek vydaly dočasný příkaz k zabavení a zapečetění domů dvou teroristů, kteří ve čtvrtek spáchali útok v Jeruzalémě. Čtyři Izraelci, včetně 24leté ženy, 60leté ženy a 73letého muže, byli ve čtvrtek zabiti při střeleckém útoku u vjezdu do Jeruzaléma. Čtvrtého Izraelce – který byl v době útoku na místě a začal po pachatelích střílet – si vojáci spletli jako teroristu. Byl střelen do žaludku a později na následky zranění zemřel,“ napsal k pár desítek hodin starému útoku server izraelského listu Haaretz.

Hnutí Hamás prý také nedodalo seznam dalších rukojmích, kteří by mohli být propuštěni v případě prodlužení příměří, což mohl být signál k jeho ukončení.

Napětí houstne i na severu Izraele. Íránem podporované libanonské hnutí Hizballáh oznámilo, že na podporu Palestinců provedlo útok na severní oblast Izraele. A židovský stát odvětil, že na tyto útoky pádně odpověděl tím, že udeřil na místa odpalů z libanonského území. Podle serveru izraelského listu Jerusalem Post odpálil Hizballáh celkem 8 raket. „Nebyly hlášeny žádné oběti ani škody,“ poznamenal server.

„Hamás v pátek ráno porušil příměří a zaútočil na Izrael. Islámská teroristická organizace využila přestávky v bojích k tomu, aby zjistila, jak daleko může Izrael zatlačit při zdržování předávání rukojmích, a také aby z předávání rukojmích udělala mediální událost. Záměrně předváděla rukojmí před kamerami a využila toho k posílení své image. Hamás se snažil ukázat, že navzdory padesáti dnům války po útoku ze 7. října je neporušený. Hamás sice přišel o bojovníky, ale stále je schopen kontrolovat rozsáhlé oblasti Pásma Gazy. Disponuje více než čtrnácti prapory, které se nezapojily do těžkých bojů. Přišlo o klíčové velitele střední úrovně, ale jeho vedení je většinou nedotčené,“ píše Jerusalem Post.

Server listu Haaretz napsal, že nejméně dalších šest rukojmí unesených Hamásem 7. října bylo zavražděno. Teroristé pravděpodobně drží ještě 159 rukojmích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…