Pobaltí se kysele tvářilo na Scholze. Šlo o Ukrajinu

09.06.2022 8:33

Německý kancléř Olaf Scholz na jednání se svými pobaltskými partnery prohlásil, že nikdo nepomáhá Ukrajině tolik jako Německo. Prohlásil však také, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je třeba dál vést dialog. Litevský prezident Gitanas Nauseda dal najevo, že to vidí zcela jinak. A mezitím mladý, teprve pětatřicetiletý podplukovník Andrij Bohraniuk popisuje, co se děje na frontě. Přiznal, jak se to má s ukrajinským armádním vybavením.

Pobaltí se kysele tvářilo na Scholze. Šlo o Ukrajinu
Foto: wikipedia
Popisek: Olaf Scholz

Ruská agrese proti Ukrajině trvá už 106 dní. Ukrajinští obránci se s pomocí západních zbraní dál brání ruským okupantům.

Německý kancléř Olaf Scholz k tomu po společném jednání s lídry Litvy, Lotyšska a Estonska poznamenal, že Německo pomáhá Ukrajině stejně intenzivně jako Velká Británie. Scholz doslova uvedl, že podporuje Ukrajinu „intenzivněji než téměř kdokoli jiný“. „Německo je jedním z nejdůležitějších vojenských podporovatelů Ukrajiny. Nikdo nedodává v takovém rozsahu jako Německo,“ pravil Scholz.

Berlín prý posílá Ukrajině nejmodernější dělostřelecké systémy a cvičí Ukrajince v jejich používání.

Scholz však také jedním dechem dodal, že je třeba vést dialog i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Jeho pobaltské protějšky jeho názor nesdílely.

„My v Litvě si však myslíme, že je nemožné mluvit s vůdcem státu, který se snaží překreslit mapu Evropy 21. století," řekl litevský prezident Gitanas Nauseda.

S odkazem na varování francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že Západ by neměl „ponižovat“ Rusko, dodal, že evropské národy se shodují v mnoha otázkách, ale existují i takové, na kterých se dohody teprve musí dosáhnout. Pobaltští představitelé zároveň poděkovali Německu za ekonomickou, diplomatickou a vojenskou podporu Ukrajině, zejména za vyslání protitankových střel a munice.

Podplukovník Andrij Bohraniuk, velitel zásobovacího a údržbového praporu 50. mechanizované pěší brigády, v rozhovoru pro Kyiv Post prozradil, jak se bojuje a která práce ho teď nejvíc naplňuje.  

Podplukovník Andrij Bohraniuk je podle Kyiv Post voják mnoha talentů. Zajišťuje dodávky paliva pro stovky vozidel, jídlo pro 2500 vojáků v první linii a granáty a kulky. Téměř každý tank, nákladní auto, houfnice, džíp, přívěs, generátor nebo elektrické zařízení, které se rozbije a potřebuje opravit v okruhu 50 kilometrů, je jeho osobním problémem, kterému musí věnovat pozornost.

Ale práce, která teprve pětatřicetiletého podplukovníka Bohraniuka nejvíce baví, je odebírání a odtahování tanků a bojových vozidel pěchoty ruské armády. „Ruské vybavení je mnohem novější a modernější. Neexistuje doslova žádný způsob, jak bychom mohli pokračovat v boji, kdybychom se neodvážili a nevylovili jejich vybavení, které bychom použili jako náhradní díly, " přiznal Bohraniuk.

Ukrajinští vojáci musí často pracovat s technikou ze sovětských časů, která je mnohdy starší než oni sami.

Jeden z jeho lidí není z ukrajinské situace nijak nadšen.

„Není to tak, že bychom měli na výběr,“ řekl jeden z mechaniků. Není opravdu správné, že se naše armáda musí spoléhat na Rusy, pokud jde o součástky, ale to je to, co musíme udělat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…