Poblil všechny. Teď všichni promluvili. Bakalův reportér odhalen

08.12.2021 13:24 | Ze sítí

Jméno Lukáše Valáška se objevuje u řady investigativních článků webu Aktuálně.cz, dříve však pracoval pro iDnes. V poslední době je však více slyšet kritika jeho práce. A možná i kvůli různým zaměstnavatelům hned z několika směrů. Jednak od bývalého komunálního politika Žít Brno, Matěje Hollana. „Totální JPP vydává za svědky, zatajuje vše, co se mu nehodí, a mezi politiky je jeho ‚práce‘ známá,“ napsal o něm. Přidal se Tomáš Jirsa z Info.cz a také František Lutonský z ČT. Valášek tvrdí, že jeho články jsou „službou veřejnosti“, ať už je psal v jakémkoliv médiu.

Poblil všechny. Teď všichni promluvili. Bakalův reportér odhalen
Foto: Repro Youtube
Popisek: Investigativní novinář Lukáš Valášek

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
V oboru investigativní žurnalistiky je se serverem Aktuálně.cz a Hospodářskými novinami spjato jméno Lukáše Valáška, který stojí za několika investigativními počiny médií vydavatelství Economia, které vlastní Zdeněk Bakala. V poslední době pak Valášek proslul články o Pavlu Blažkovi z ODS, který se má stát ministrem spravedlnosti. Novinář sám říká, že píše o ruském a čínském vlivu v ČR, manipulacích na Hradě a propojení politiky s organizovaným zločinem.

V této souvislosti o Valáškovi pak napsal bývalý komunální politik z Brna, Matěj Hollan, který nezpochybňuje jeho novinářské ceny, ale považuje Valáška za problematického, neboť s ním má své zkušenosti. „Když věrně a poctivě sloužil Babišovi v Mafře a na zadání psal pamflety o politických protivnících ANO, tak jednou z obětí jsem byl i já. Prolhanější a demagogičtější novinářský text na svoji adresu jsem nikdy nečetl,“ říká Hollan.

„Valášek to vzal od podlahy a v roce 2018 napsal do Mladé fronty můj ‚profil‘, který se zakládal na snůšce pomluv, zjevných nepravd a fakticky úplně nesmyslných údajích. Pochopil jsem pak, že tohle je jeho běžná práce. Totální JPP vydává za svědky, zatajuje vše, co se mu nehodí, a mezi politiky je jeho ‚práce‘ známá. Často to není vidět, protože se zaměřuje na ty jakože ‚zlé‘, jenomže když to zažijete na vlastní kůži, tak pochopíte, jak to dokáže být strašně nepříjemné, protože s umně naservírovanou lží je těžké pořízení,“ popsal Valáškův styl práce a dodal, že jeho články by nikdy nesdílel.

Hollanův text pak sdílel a komentoval marketér a moderátor podcastu Insider Tomáš Jirsa, který má také s Valáškem své zkušenosti.

Investigativec Aktuálně.cz pak vyrazil do protiútoku, „poděkoval“ a přidal odkazy na své texty o tom, jak měla Jirsova agentura pomáhat zlepšovat obraz Číny v Česku za peníze již zesnulého Petra Kellnera. Hollan podle něj nemluví pravdu, ale rozumí tomu, proč ho nemá rád. „Jako novinář jsem i o něm jako o politikovi psal mnohé texty. Jak je mým úkolem,“ uvedl investigativec, který dříve působil pod Mafrou. „A stejně tak jsem svou práci tehdy dělal v případě ANO. Já totiž novinařinu chápu jako službu veřejnosti, nikoliv jako lobbistický nástroj,“ prohlásil a odkázal na článek iDnesu o synovi bývalého předsedy poslaneckého klubu ANO.

Ovšem na jeho slova reagoval zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT, František Lutonský, který ironicky poznamenal, že měl „tu čest“ se s Valáškovou prací setkat a být jejím cílem. V roce 2017 se totiž MF Dnes zajímala o veřejné zakázky na PR služby. ČT pak odpověď na otázky (zřejmě od Valáška) pro jistotu uveřejnila dříve než článek v MF Dnes vyšel.

„Česká televize nemá co skrývat. Avšak vzhledem k tomu, že pět ze šesti otázek implikuje podivné souvislosti a spekulace, jež ignorují znalost základních principů zákona o zadávání veřejných zakázek, a vzhledem k tomu, že Česká televize již má zkušenost s manipulativním článkem Mladé fronty Dnes, který byl postaven na snaze ČT poškodit (článek Přes ČT se praly peníze z dubna 2015), a konečně i vzhledem k tomu, že majitel mediálního domu Mafra před několika dny obvinil bez jakýchkoli důkazů zaměstnance České televize z nekalého jednání, rozhodli jsme se ještě před publikací případného článku v Mladé frontě Dnes zveřejnit kompletní znění otázek i odpovědí. Činíme tak ve snaze neocitnout se zítra v pozici, kdy bychom museli až zpětně dementovat dezinformační text o České televizi. A to navíc v den, kdy bude Rada České televize rozhodovat o volbě nového generálního ředitele České televize a také o aktuálních stížnostech na zpravodajství,“ uvedla mluvčí ČT. Pod článkem „ČT dá 12 milionů na svoji dobrou pověst“ je Valášek podepsán.

„Pane Lutonský, chápu, že mě nemáte rád, ale i to, co se tehdy ohledně smluv odehrávalo, jsem považoval za nutné popsat. Nic jiného v tom nebylo. Nic proti vám nemám,“ reagoval Valášek.

K jeho pranýřování se připojil i glosátor Jie: „Vy jste jak bot. Každému jenom napíšete, že proti němu nic nemáte a sloužíte lidu. Přitom jsou vaše články ukázkové manipulace plné hypotéz a fabulací.“ A novinář se ohradil, že takto proti jeho práci argumentoval i Tomáš Jirsa. Lutonský ovšem argumentaci Jirsou považoval za manipulaci. „Co to má společného s tím vaším účelovým a načasovaným obviněním mojí osoby?“ ptal se.

Valáškovo jméno je také spojeno s článkem o Václavu Klausovi, který nejdříve vyzníval jako obvinění, že Václav Klaus schvaloval nebo věděl o utajených obchodech s Ruskem, nicméně později se ukázalo, že se jednalo o účetní metodu vyrovnávání salda exportu a importu mezi Sovětským svazem a Československem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…