Počet běženců zadržených v ČR se za poslední týden ztrojnásobil

22.06.2015 11:44

Cizinecká policie v minulém týdnu zadržela v Česku větší počet nelegálních migrantů, než bylo dosud obvyklé. V průměru jich letos bylo asi 30 týdně, v uplynulých sedmi dnech, od pondělí 15. června do dnešního rána, policie zadržela 96 nelegálních migrantů. ČTK to dnes řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Počet běženců zadržených v ČR se za poslední týden ztrojnásobil
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Výjimečná byla podle ní v počtu zadržených běženců noc na dnešek, kdy policie zadržela 21 nelegálních migrantů, za celý víkend jich bylo 36. „Téměř všichni byli nalezeni při kontrole mezinárodních vlaků z Rakouska, hlavně na Břeclavsku, další větší skupina v Praze a také v Pardubicích,“ řekla k víkendu.

Ministr vnitra Milan Chovanec ve čtvrtek na mimořádné schůzi Sněmovny k migraci ohlásil, že Česko kvůli migrační krizi posiluje kontroly ve vlacích z Maďarska a na některých vybraných silnicích v příhraničí. Opatření bylo podle Rendlové vyhlášeno ve třech krajích. V Jihomoravském a Jihočeském kraji kvůli jejich státní hranici s Rakouskem, přes něž běženci do Česka přicházejí, a v Kraji Vysočina kvůli kontrolám na dálnici D1. Při kontrolách s cizineckou policií spolupracuje pořádková a dopravní policie.

Kontroly i na železnici a v autech

Jihomoravská policie o víkendu zadržela 14 migrantů, uvedla už dříve. Třináct z nich odhalila při kontrole vlaků, jednoho v autobusu z Rakouska. Na Vysočině se policisté zaměřují vedle D1 také na hlavní silniční tah vedoucí k rakouské hranici přes Znojmo i regionální silnice u hranic, kontrolují také vlaky.

V Jihočeském kraji prověřuje pohyb cizinců několik desítek policistů, a to nejen v příhraniční oblasti s Rakouskem. „Kontroly provádíme i hlouběji ve vnitrozemí,“ řekl ČTK mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura. Policisté kontrolují cestující na železnici a osádky aut. „Nestavíme úplně každé auto, kontrolujeme jen vybrané vozy,“ dodal Bajcura.

Na zvýšený příliv nelegálních migrantů cizinecká policie reagovala větší intenzitou kontrol už koncem loňska a počátkem letoška, podotkla Rendlová. Připomněla dříve zveřejněná čísla, podle nichž cizinecká policie do konce května v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což bylo zhruba o 42 procent víc než o rok dřív. Nejčastěji to byli občané Kosova, Sýrie a Afghánistánu. Mezi další národnosti, které chtěli Českem projít, patřili občané Iráku, Pákistánu, Alžírska či Somálska.

Česko je hlavně tranzitní země

Evropská unie nyní čelí zvýšenému přílivu migrantů hlavně přes Itálii a Řecko. Evropská komise proto navrhla kvóty, podle nichž by se měly členské státy postarat o desetitisíce žadatelů o azyl. V Česku se proti kvótám postavila vláda i prezident Miloš Zeman, prosazují pomoc běžencům v jejich zemích nebo uprchlických táborech.

Česko je pro uprchlíky hlavně tranzitní zemí a v rámci EU patří k zemím, kde žádá o azyl méně uprchlíků. Za prvních pět měsíců letošního roku požádalo o mezinárodní ochranu 679 cizinců, což je o 286 více než za stejné období loňského roku. Zhruba polovinu tvořily žádosti občanů Ukrajiny, následovali žadatelé z Kuby, Sýrie a Vietnamu. Za celý loňský rok požádalo o mezinárodní ochranu v tuzemsku 1156 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…