Poche přímo z Bruselu hlásil do ČT: Rusko porušilo mezinárodní právo, EU je připravena reagovat razantně

26.11.2018 23:25

Rusko-ukrajinský spor se vyhrocuje. Kyjev a Moskva se vzájemně obviňují ze zodpovědnosti za incident u břehů anektovaného Krymu v Kerčském průlivu. Ruská pobřežní stráž tam zajala tři ukrajinská plavidla a třiadvacet námořníků. Ukrajinský parlament večer schválil vyhlášení válečného stavu na třicet dní. Má se Evropa bát? V Událostech, komentářích odpovídali europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) a dva členové zahraničního výboru PS, Jiří Kobza (SPD) a Vít Rakušan (STAN).

Poche přímo z Bruselu hlásil do ČT: Rusko porušilo mezinárodní právo, EU je  připravena reagovat razantně
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

Jako první promluvil Poche přímo z Bruselu o tom, jak by měla vypadat evropská odpověď na to, co se stalo v Kerčském průlivu. Měla by prý být jednoznačná a rázná. „Členské státy NATO i EU jsou připraveny jednat velmi razantně. I jednání Rady bezpečnosti OSN ukázalo, že ruská pravda, jak je prezentována, nemá oporu v mezinárodním právu, je to naopak jeho porušení,“ uvedl.

Na to tak bude i mezinárodní společenství velmi rychle reagovat. „Zvažuje se zpřísnění sankcí a také se jasně postavit pomocí vojenskou a materiální za Ukrajinu,“ upřesnil europoslanec.

Kobza se do diskuse vložil s tím, že reakce by hlavně měla být uvážlivá a skutečně dobře promyšlená. „Když porovnám tento incident například s genocidou, kterou páchá Saúdská Arábie v Jemenu už dva roky, a neděje se nic, tak si myslím, že by měla být reakce z mezinárodního pohledu vyvážená,“ řekl.

Zdůraznil také, že jde o záležitost, která je primárně mezi Ukrajinou a Ruskou federací, která bude mít dost široký zahraničněpolitický dosah. „Ať už jde o prezidentské volby na Ukrajině, nebo dopad na summit G20. Případně na schůzku Trump – Putin či na volby v Gruzii,“ dal za příklad. „V první řadě však jde o mír,“ poznamenal Kobza.

I Rakušan je toho názoru, že rázná reakce nyní přijít musí, už jen pro zmíněné porušení mezinárodního práva. „Ruská reakce byla dnes zcela neadekvátní. Pokud jsme viděli, že útočili z pozice síly z většího plavidla na menší, to je neodůvodnitelné ničím jiným,“ obrátil se na Kobzu a dodal, že relativizace tím, že se bude poukazovat na jiné hořlavé konflikty v rámci světa, té situaci zcela jistě nijak nepomohou.

„Mezinárodní společenství včetně EU a NATO musí teď poukázat na to, že došlo k porušení mezinárodního práva. Útok na civilní loď v mezinárodních vodách je dokonce podle mezinárodního práva brán jako vyhlášení války,“ doplnil Rakušan.

V těchto mezinárodních vodách mělo Rusko umožnit plavidlům, ať už civilním nebo vojenským, volnou plavbu, to tak neučinilo a nyní je třeba s nimi tak nakládat, shrnul Poche.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček řekl, že by si přál kromě společné evropské reakce také to, aby se tímto incidentem ve čtvrtek zabývala česká vláda. Podle Kobzy by však bylo spíše rozumnější počkat, až bude celý konflikt vyřešen a bude jasné, k čemu doopravdy došlo. „Zatím na základě jednoho filmu, který běhá na YouTube.com, si netroufám soudit, která verze je pravdivá,“ řekl.

Rada bezpečnosti OSN však už dala najevo, že se nepřiklání k ruské verzi toho, jak incident proběhl, na to Kobza poznamenal, že ani to není v rozporu s tím, co říká. „Ať to nejdříve mezinárodní orgány vyšetří a podle toho pak nějak reagujme společně v rámci EU,“ míní.

Přerušil jej však Rakušan, který je naopak toho názoru, že je zcela legitimně namístě, aby se touto věcí zabývala i česká vláda. „S názorem Petříčka se zcela ztotožňuji. Reakce Ministerstva zahraničí České republiky a ministra v ten dnešní den byla zcela adekvátní,“ řekl s tím, že Česká republika jako země, která má s Ruskou agresí mnoho osobních zkušeností, by měla být velmi obezřetná a bedlivě dbát na to, jak se ti velcí chovají k menším. „Tohle je v bytostném zájmu České republiky,“ uzavřel s tím, že incident by mohl vyeskalovat, kdyby zde bylo otálení a dlouhé vyšetřování. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…