Pochod za demokracii. Nerudová s Witowskou se na síti pohádaly, kdo má jít v čele

17.11.2022 20:52

Prahou se odpoledne 17. listopadu vydal Pochodu za demokracii, zúčastnily se jej „tisíce“ lidí podporující Ukrajinu. Přítomnost kandidátky na prezidentku Danuše Nerudové přispěla ke střetu s bývalou moderátorkou České televize Světlanou Witowskou – dámy se přely o místo v čele průvodu.

Pochod za demokracii. Nerudová s Witowskou se na síti pohádaly, kdo má jít v čele
Foto: Screen: FCB
Popisek: Danuše Nerudová

Akce Pochod na podporu demokracie s názvem ČR stojí na straně napadené Ukrajiny začala na Albertově ve tři odpoledne. Pochod se vydal z ulice Na Slupi přes Karlovo náměstí na Národní třídu a skončit měl na náměstí Jungmannově.

V čele průvodu Pochod za demokracii z Albertova se objevila i bývalá rektorka Mendelovy univerzity a prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

Její přítomnost zkritizovala jedna z „ambasadorek pochodu“, novinářka Světlana Witowská. „Škoda, že si spletla pochod s kampaní, a ač nebyla ambasadorkou, obsadila čelo průvodu,“ napsala na twitteru. Organizátoři si prý akci nepřáli spojovat s žádným z kandidátů na Hrad.

Na její tweet reagoval obratem manžel Nerudové Robert: „Fakta: Dana byla ambasadorkou. Vy jste stála vedle nás, takže jste byla taky v čele.“

Ke kritice své přítomnosti na akci Pochod za demokracii se později vyjádřila i bývalá rektorka Mendelovy univerzity a prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. „Na akci jsem byla pozvána, a to i s prosbou, abych stála v čele průvodu. Pozvání jsem s velikou radostí přijala. Chápu, že máte ve volbách jiného kandidáta, i když to tak navenek nemá vypadat, ale zkuste hrát fér. Hezký svátek,“ napsala Nerudová na twitteru v narážce na skutečnost, že partnerem Witowské je bývalý diplomat Petr Kolář, který se podílí na prezidentské kampani Petra Pavla.

Podle organizátora Matěje Hlavatého se pochodu zúčastnilo 5000 až 10.000 lidí. Lidé měli české a ukrajinské vlajky, někteří měli také vlajku Evropské unie. Na transparentech bylo například heslo „Vzpomínat nestačí“ nebo přeškrtnutý komunistický symbol se srpem a kladivem a s nápisem „Již nikdy“. V průvodu byli také lidé hlásící se k ruské národnosti, ale odsuzující válku a současné vedení jejich země.

Pořadatelé v pozvánce na akci mimo jiné uvedli, že je na čase začít spojovat rozdělenou českou společnost a vrátit národní symboly ČR do rukou všech občanů. „Odmítáme, stejně jako ostatní, vraždění nevinných lidí na Ukrajině, jsme proti válce. A právě proto podporujeme materiální a vojenskou pomoc napadené Ukrajině. Věříme, že když selhávají diplomatická vyjednávání, není jiná cesta k míru,“ napsali.

Akce se konala s podporou spolku Milion chvilek. Ten dnes během dne v Praze připravil instalaci, která upomínala na nadcházející prezidentskou volbu. Z člunu na Vltavě se za pomoci balonku vznášel velký otazník tak, aby byl vidět při pohledu na Pražský hrad, tedy sídlo českého prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…