Pocity byly velmi silné. Zraněný voják na ČT promluvil k tragické situaci

08.07.2014 19:23

Útvar speciálních operací vojenské policie SOG dnes již neexistuje. Bývalý člen útvaru Miroslav Lidinský však v den tragického úmrtí čtyř českých vojáků promluvil v úterním Interview ČT24. Útvar SOG se totiž také účastnil zahraničních misí v Afghánistánu. Jak těžké je vypořádat se s takovou situací?

Pocity byly velmi silné. Zraněný voják na ČT promluvil k tragické situaci
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

„Pocity byly velmi silné a je to bez pochyby tragická událost," poznamenal hned v úvodu vysílání Lidinský. Sám byl v roce 2007 terčem útoku Talibanu, přišel při něm o nohu. Ztráta přátel padlých v bojové operaci je podle Lidinského velmi silný podnět, který může vést k jednání přesahující určité meze. Takovou situaci je třeba řešit velmi citlivě. „Součástí každého uskupení je armádní psycholog, který má za úkol podpořit celý ten tým tak, aby fungoval dál,“ pokračoval host.  

Nečinnost je vůbec to nejhorší

„Strach, to je věc, která je všudypřítomná, a z hlediska psychologie, ten kdo nemá strach, je nebezpečný i sám sobě,“ uvedl Lidinský. Vojáci jsou ale vedeni k tomu, aby strach snižovali na minimum, a to především skrze intenzivní výcvik. Proti tomuto způsobu boje teroristů se ale brání velmi těžko. Skutečná obrana prý prakticky neexistuje. Pokud budou posíleny místní vojenské a policejní jednotky, které převezmou iniciativu, bude možné Taliban velmi oslabit.

Podle Lidinského je třeba upozorňovat na to, že riziko terorismu je všudypřítomné a týká se i Česka. Své k tomu poznamenali prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), kteří poukázali na to, že vojáci hájí v zahraničních misích i Česko a kdyby se Česko rozhodlo stáhnout z těchto misí, bylo by to znevážení dosavadních obětí. „Nečinnost je to nejhorší, co můžete v souvislosti s terorismem dělat,“ varoval Lidinský.

Když byl sám zraněn, v první chvíli ho prý nenapadlo, že může přijít o nohu. Hned na místě mu zachránili život medici a během dalších pětatřiceti minut byl na operačním sále. A šel by do podobné mise znovu, kdyby věděl, že o nohu přijde? „Určitě ano,“ zdůrazňuje muž, který byl původně policistou. „Nikdy nebudu litovat chvíle, kdy jsem požádal o zařazení k SOGu,“ pokračoval. Příprava na zahraniční misi prý trvala pět měsíců. Tuto práci vnímal jako poslání, kterým mohl přispět k bezpečnostní situaci.

„Je to o srdci, jestli člověk chce sloužit společnosti a státu, nebo to chce dělat z jiných zištných důvodů," poznamenal v závěru pořadu Lidinský. Dodal také, že se o něj česká armáda velmi slušně postarala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …