Počmáral Ukrajincům auta hákovými kříži. Německý politik musí jít

29.08.2023 13:41

Německý radní na začátku roku pomaloval ukrajinská auta hákovými kříži. Teď to má následky. Městský soud na základě trestního oznámení radnímu udělil pokutu. Zelení požadují jeho okamžitou rezignaci.

Počmáral Ukrajincům auta hákovými kříži. Německý politik musí jít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Národním muzeem se v době konání protivládní demonstrace shromáždili podporovatelé Ukrajiny, Evropské unie i NATO

Místní soud v německém Baden-Badenu udělil pokutu jednomu z městských radních, který na začátku letošního roku v podzemním parkovišti fixou napsal na auta s ukrajinskými poznávacími značky protiukrajinská hesla, jako například „fuck UK“. Vše údajně dozdobil hákovými kříži.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Soud ho odsoudil za „používání znaků protiústavních organizací k pokutě“. Trestní příkaz dosud nicméně není pravomocný. Podle státního zastupitelství má městská rada čas na podání odvolání do 8. září. Celková výše pokuty není známá, jedná se však o 50 denních sazeb.

Jméno ani frakce městské rady pachatele dosud nebyla zveřejněna. V městské radě jsou zástupci parlamentní skupiny Zelených, CDU, Svobodných občanů pro Baden-Baden, SPD, FDP a AfD, informoval zpravodajský web Spiegel.

Město Baden-Baden uvedlo, že nedisponuje informacemi nad rámec toho, co sdělilo státní zastupitelství. Vzhledem k probíhajícímu řízení žádné další vyjádření nebude.

Oproti samotnému městu se vyjádřila frakce Zelených. Po dotyčném členu městské rady požadují okamžitou rezignaci. „Takový člověk nemá v demokraticky zvoleném obecním parlamentu co dělat a poškozuje pověst obecní rady, městského úřadu i celého města,“ stojí v prohlášení Zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…