Pod Marxovou sochou se ukázalo, kde kdo stojí. Juncker zradil, odvolejte ho. Po slávě v Trevíru je veselo

05.05.2018 15:38

Karel Marx by letos oslavil dvousté narozeniny. Svět si připomíná narození tohoto velikána komunistické ideologie. Stojí však za pozornost, že pozitivně na Marxe hledí především v zemích, kde komunisté nevládli. Tamní občané tedy nemají osobní zkušenost s uplatňováním marxismu-leninismu v praxi. Zato europoslanec Jan Zahradil (ODS) a další Češi připomněli, k čemu Marxovy myšlenky vedly. Pánové a dámy metali na Junckera blesky.

Pod Marxovou sochou se ukázalo, kde kdo stojí. Juncker zradil, odvolejte ho. Po slávě v Trevíru je veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bedřich Engels s Karlem Marxem

V Marxově rodném Trevíru byla instalována nová socha, na kterou přispěla čínská komunistická vláda. K výročí narození myslitele, jehož následovníci v jeho jménu povraždili miliony lidí, promluvil také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Zdůraznil, že Marxe je třeba chápat v dobovém kontextu a nelze mu klást za vinu to, že se přibližně o sto let později v jeho jménu vraždilo.

„Za to, že jeho pozdější následovníci použili hodnoty, které formuloval, a slova, která k popisu těchto hodnot nalezl, jako zbraně proti jiným, nelze povolávat k zodpovědnosti Karla Marxe,“ uvedl předseda Evropské komise, který pochází z politického tábora křesťanských demokratů. Jeho slova přinesla ČTK.

Když Junckerova slova slyšel europoslanec Jan Zahradil, nevěřil vlastním uším. Na sociální síti facebook požádal své kolegy-europoslance z TOP 09, aby spustili proces, který povede k Junckerovu pádu.

„Způsob, jakým se předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker včera přihlásil k historickému a ideovému odkazu Karla Marxe, je nepřijatelný a dotýká se všech národů Evropy i světa, které od 20. století trpěly v marxismem inspirovanými diktaturami. Proto žádám europoslance TOP 09 (Jiří Pospíšil, Luděk Niedermayer, Jaromír Štětina), STAN (Stanislav Polčák), KDU-ČSL (Michaela Šojdrová, Pavel Svoboda, Tomáš Zdechovský), jejichž politická strana EPP (Evropská lidová strana) a její frakce v EP navrhly, prosadily a drží pana Junckera ve funkci předsedy Evropské komise, aby zahájili kroky vedoucí k jeho odchodu z této funkce. Po včerejšku pan Juncker ztratil veškerou kredibilitu,“ rozohnil se Zahradil na sociální síti facebook.

A bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se hned ozval. Obvinil Junckera, že zradil hodnoty, na kterých by EU měla stát. Marx totiž uznává násilí jako legitimní prostředek k řešení společenských problémů, což je podle Kalouska v rozporu s ideály EU.

„Za zločiny stalinistů Marx jistě nemůže. Leč v Komunistickém manifestu uznává násilí jako legitimní nástroj. To je v přímém rozporu s idejemi EU. Svým vystoupením v Trevíru Juncker společné hodnoty EU zradil,“ vypálil Kalousek.  

Ekonomka Hana Lipovská bez obalu poznamenala, že teď vlastně prožíváme velký den, protože předseda EK Juncker se otevřeně přihlásil k myšlenkám marxismu a neomarxismu, takže lidé konečně vědí, na čem jsou. Lipovská podle svých vlastních slov vůbec nic nemá proti spolupráci evropských států, jen tato spolupráce nesmí být okořeněna marxismem.

„Odhalení Marxovy sochy předsedou EK Junckerem je veliká věc. Juncker – a s ním de facto i celá Komise – se konečně naprosto otevřeně přihlásili k marxismu a neomarxismu. Samotná Unie se ostatně dávno hlásí k zaťatému marxistovi Altiero Spinellimu, který mimo jiné volal po vyvlastňování. Samotná Unie má ve svém primárním právu jasně definován příklon k sociálně-tržnímu (tedy hlavně sociálnímu, nikoli tržnímu) hospodářství. Samotná Unie má zkrátka v genech právě ty evropské ‚hodnoty‘, které už naši střední Evropu jednou pustošily a zpustošily. Právě v tom spočívá moje kritika Unie. Spolupráce mezi evropskými státy? Ale samozřejmě! Jen blázen by byl proti. Jenže ta spolupráce musí být bez marxismu. Bez korporativismu. Bez ideologií vymezujících se proti člověčenství, proti rodině a proti národu,“ zdůraznila dáma.

Odhalení Marxovy sochy zkrátka podle ekonomky ukázalo, kde kdo stojí. Kdo stojí na straně svobody a ekonomické spolupráce a kdo posazuje myšlenky marxismu, u nichž už víme, kam vedou. Ideologie marxismu-leninismu už jednou padla. Svobod už jednou  zvítězila. A zvítězí znovu. Jen to možná bude ještě chvíli trvat.   

Svou úvahu uzavřela fotkou Milady Horákové, na které se komunisté dopustili justiční vraždy.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …