Podceňujeme to, že migrují ty vrstvy... Exguvernér ČNB pronesl varovná slova. Svět je prý stále nebezpečnější

05.02.2019 17:33

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, který stál v čele banky víc než deset let, v rozhovoru pro Reflex.cz popsal, co čeká Českou republiku i svět. Některé jeho předpovědi nejsou právě povzbudivé, tedy pokud jde o situaci ve světě. Svět se stal nebezpečnějším místem, a to i díky mohutné migrační vlně z Afriky. Navzdory tomu prý Česko má prý před sebou slibnou budoucnost. Nám totiž migrace prospěla. Nakonec tvrdě zkritizoval EU.

Podceňujeme to, že migrují ty vrstvy... Exguvernér ČNB pronesl varovná slova. Svět je prý stále nebezpečnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Začal však poměrně zvolna, když oznámil, že nás čeká ochlazení ekonomiky, ale nic tragického. „Myslím, že máme tu krizi trošičku zaseklou v hlavě, protože jsme zažili největší krizi mezi lety 2008 až 2017. Nemyslím si, že přijde další dva roky poté, co jedna skončila. Krize se dobře prodává,“ rýpl si Singer mimo jiné i do médií, která slovo „krize“ nadužívají, protože to poutá pozornost.

V tuhle dobu se sice mluví o tom, že ekonomika zpomaluje, ale to v podstatě jen znamená, že bohatneme pomaleji než dosud. Ale bohatneme. „A to není žádné neštěstí. Já si myslím, že tahle země má před sebou velmi slušnou budoucnost,“ poznamenal Singer.

Pokud mu v Česku něco chybí, jsou to investice do budoucna, do dálnic, ale i do učitelů, kteří opravdu ovlivní naši budoucnost snad nejvíc. Pokud jde o infrastrukturu, jsme na tom prý hodně zle.

„Já si myslím, že jedním z úspěchů Ministerstva dopravy je, že dneska už to do většiny velkých měst v České republice trvá míň vlakem než autem. Ministři toho dosáhli, aniž investovali do železnice, dosáhli toho tím, že zpomalili ty silnice. To si myslím, že je strašné, bez legrace strašné,“ tepal Singer současného ministra dopravy za hnutí ANO Dana Ťoka, ale i jeho předchůdce. 

„Dneska já jezdím do Brna radši vlakem, protože je to dostatečně spolehlivé. Tohle kdyby mi někdo řekl v roce 1997, tak mu řeknu, že se zbláznil. Ale dneska je to realita,“ kroutil hlavou Singer. Ministerstvo dopravy podle jeho názoru pracuje absolutně neefektivně. Prý je potřeba říznout jak do fungování samotného ministerstva, tak do legislativního procesu, kterým se schvalují zákony, na jejichž základě se pak stavějí nebo spíše nestavějí dálnice.     

V obecné rovině konstatoval, že jednou z největších chyb, které může politik udělat, je splnit své předvolební sliby. Když naposledy v Maďarsku vládla levice, slíbila, že razantně zvedne platy úředníkům. Také to udělala. „Čímž spolehlivě přivedla zemi do krize, ze které ji vyvedl Viktor Orbán, mimochodem,“ poznamenal Singer.

Měli bychom si prý dát pozor na jednu věc. Pokud obchodní válka mezi USA a Čínou vypukne naplno, neměli bychom si myslet, že se nás netýká. Týká se i nás, protože Čína se v takovém případě bude snažit prodat své zboží kdekoliv jinde a zaplaví náš trh levnými produkty. Ale od tohoto scénáře jsme prý zatím daleko.

Anketa

Česko uznalo za prezidenta Venezuely Juana Guaidóa. Souhlasíte?

hlasovalo: 14409 lidí
Pozornost věnoval také úvahám bezpečnostních expertů na téma, že svět už není tak bezpečný, jak býval. Singer by v takovém případě očekával, že stát zvýší investice do naší armády a do naší bezpečnosti. „Já si myslím, že tuhletu debatu podceňujeme, a ještě do ní vkládáme takové ty řeči o efektivnosti, korupci a tak. Armáda tady je od toho, aby v případě potřeby tu zemi bránila nebo aby zasáhla v případě nějaké živelní katastrofy. I migrace ohrožuje Evropu,“ podotkl Singer. Může se stát, že nastane i energetická krize, a i pak se nám může armáda hodit. Proto by bylo dobré zeptat se armády, co potřebuje, a koupit jí to.

„Svět je nebezpečnější. Je to dáno tím, že Amerika se ztrácí z té role hegemona. Je tu to soupeření s Čínou. Rusko máme sice blízko, ale já si myslím, že pro Rusko je dnes mnohem větším problémem Čína než Evropa,“ podotkl Singer. „Rusko není ekonomická velmoc,“ dodal ještě.

Poté se ještě jednou vrátil k tématu migrace. „Podceňujeme to, že migrují ty vrstvy, které mají nějaký obrázek Evropy, a najednou jich je hrozně moc. Ten rozdíl mezi životní úrovní, kterou mají a kterou si myslí, že můžou mít, je obrovský,“ upozornil Singer. Jedním dechem však dodal, že k nám přišli Vietnamci, Ukrajinci nebo Slováci, dobře mezi nás zapadli, pracují a posilují naši ekonomiku. Nám tedy migrace spíš prospěla, než uškodila.

Ve druhé polovině rozhovoru přidal Singer pár slov i na téma Evropské unie. „Mně EU trochu připomíná Rakousko-Uhersko v roce 1911,“ poznamenal. Kdyby se někdo zeptal průmyslníků v roce 1911, jestli by se mělo Rakousko-Uhersko rozpadnout, tak většina průmyslníků řekne, že ne. Ale za tři roky přišla válka a byl konec.

„Mně připadá úplně šílené, že z EU odchází druhá nejsilnější ekonomika EU a jedna ze tří zemí, které v Evropě mají skutečnou armádu – v Evropě máme polskou, francouzskou a britskou. Jedna nás teď opouští, v době, kdy my potřebujeme posílit tu bezpečnost, a my jsme v klidu,“ kroutil hlavou Singer.

V závěru řekl, že za Rakouska-Uherska monarchii řídily nekompetentní elity, a dnes má Singer podobný pocit. „Jestli chce EU přežít, tak se musí změnit. Ale já mám pocit, že ta vůle ke změně je strašně malá,“ varoval Singer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…