Podivné smlouvy pražské Technické správy komunikací. Kanceláře u soukromníka za miliony nebo záhadná ulička

14.04.2022 19:42 | Kauza

Pražané jsou zvyklí na ledacos. Technická správa komunikací je ale dokáže rozžhavit do běla celkem pravidelně. Tentokrát ale nejde o každoroční letní kolorit ucpaných ulic kvůli uzavírkám, ale o velmi svérázné hospodaření s penězi pražských daňových poplatníků.

Podivné smlouvy pražské Technické správy komunikací. Kanceláře u soukromníka za miliony nebo záhadná ulička
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oprava vozovky

Technická správa komunikací čelí v Praze v poslední době čím dál častěji kritice kvůli nekoordinovaným opravám či jiným bizarnostem v dopravním provozu metropole. Například v létě 2020 si radnice Prahy 3 oficiálně stěžovala na rekonstrukci ulice Jana Želivského, která jednak zatížila celou čtvrť mimořádným hlukem a navíc TSK hnala řidiče objízdnou trasou do úzkých uliček Žižkova, ve kterých řada řidičů z neznalosti páchala dopravní přestupky a navíc blokovala autobusovou dopravu.

Na Praze 8 zase v loňském roce uzavření několika souběžných tras prakticky zablokovalo frekventovanou ulici Zenklova, kde navíc po namalování cyklistického pruhu kolony aut znemožňovaly průjezd tramvajím.

Kritika směřuje nejen na nekompetenci technických služeb, ale i na některé podivné smlouvy. Lidé se zajímají třeba o smlouvu na opravu odvodnění v krátké uličce Bublíkova v Praze 8, za kterou si TSK měla vyfakturovat milion.

Kromě toho teď ale TSK čelí kritice kvůli velmi podivné transakci na vlastní kanceláře. V červnu 2020, kdy se v covidovém lockdownu všichni velkých kancelářských komplexů spíše zbavovali, pražská firma uzavřela dohodu o přestěhování všech svých kanceláří z prostor patřících městu do soukromého kancelářského centra Stromovka.

Obočí mnozí pozvedávali už nad samotným faktem, že městská firma opouští městské prostory a jde do centra, kde bude z peněz daňových poplatníků platit komerční nájem. Výše tohoto nájmu navíc působila ještě podezřelejším dojmem. Cena 2,3 milionu měsíčně je i na pražské poměry velmi vysoká. Smlouva navíc byla uzavřena rovnou na 84 měsíců.

Problematickou smlouvu měl prý velmi intenzivně tlačit místopředseda představenstva TSK Filip Hájek.

Stěhování z Řásnovky bylo dokončeno v prosinci 2021 a už tehdy se nad tím novináři pozastavovali. Radní Chabr uváděl jako důvody stěhování nedostatečné prostory v Řásnovce, zejména omezené možnosti parkování. Prostory na Starém městě TSK využívala od roku 2007, předtím sídlila na Smíchově.

Nové kanceláře také podle vysvětlení měly nabídnout přívětivější prostory pro klientské centrum. Radní pro dopravu Adam Scheinherr zdůrazňoval, že kdo si na Technické správě komunikací bude chtít něco vyřídit, má v garážích nákupního centra dvě hodiny parkování zdarma.

„Stále platí, že naším hlavním cílem je vyřizování veškeré agendy TSK elektronicky z pohodlí domova nebo z kanceláře, ale jsou i složitější případy, kdy potřebují lidé přijít osobně. Proto jsem velmi rád, že je nově můžeme přivítat v moderním kontaktním centru. Pro naše klienty je nově výrazně jednodušší i parkování. V Centru Stromovka, kde se kontaktní centrum nachází, mají dvě hodiny parkování zdarma,“ vykládal při slavnostním otevření  místopředseda představenstva Hájek.

Vlastníkem Stromovky je developerská společnost Holešovický trojúhelník a.s.. Obchodní a kancelářské centrum v Holešovicích bylo otevřeno v roce 2019. V době, kdy byla uzavřena dohoda o nastěhování TSK, tedy stále bylo v „záběhu“.

Dozorčí rada TSK byla jedním z prvních orgánů, který dokonale „vymetla“ koalice primátora Hřiba po svém nástupu v roce 2018.

ParlamentníListy.cz mají k dispozici dokumenty o této transakci, které skýtají mnoho dalšího zajímavého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …