Podivný podnikatel? Vyplouvají drsné věci

05.02.2020 10:20

Podnikatel Pavel Ovčarčin. Muž, který podle vyšetřovatelů stojí za ovlivňováním veřejných zakázek na radnici Brno-střed. Údajně však také muž, který figuruje ve dvou údajných daňových únicích, jež by se mohly vyšplhat až na stovky milionů. Píše o tom server Novinky.cz.

Podivný podnikatel? Vyplouvají drsné věci
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Kromě Ovčarčina v kauze daňových úniků figurují také Martin Janeček, Jaroslav Slavíček a Peter Matthias Šmidrkal. Podle obžaloby se všichni zapojili do uměle vytvořeného řetězce obchodních společností. V rámci kterého měli předstírat nákupy a navazující prodej zboží. To bylo deklarováno jako zboží v hodnotě desítek milionů korun. Ve skutečnosti však šlo o zboží s mnohonásobně nižší hodnotou. 

„Jediným cílem formálně vykazovaných obchodních transakcí bylo neoprávněné uplatnění nároku na odpočet daně z přidané hodnoty. Vymysleli, že první společnosti v řetězci daň neodvedou a poslední české společnosti si uplatní nárok na odpočet daně na vstupu a dále budou deklarovat vyvezení zboží do jiného členského státu Evropské unie,“ uvádí státní zastupitelství. Muži si takto měli zkrátit daň o 6,5 milionu korun.

Anketa

Babišova vláda podává žalobu proti Evropské komisi ve věci dotací Agrofertu. Vadí vám to?

7%
93%
hlasovalo: 10427 lidí
Druhý daňový případ se pak týká stovek milionů, Ovčarčin v něm prý vystupuje v pozici spolupracujícího obviněného. Kromě toho také figuruje v kauze korupčních zakázek, kdy Ovčarčin uvádí, že jeho role nebyla taková, jak byla nesmyslně popisována. 

Razie policie se na radnici Brno-střed uskutečnila v březnu. Tehdy policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Později obvinila desátého muže.

Policie se při razii zajímala především o investiční zakázky. Odbor spadal pod Jiřího Švachulu (dříve ANO) v minulém volebním období, kdy byl místostarostou. V tomto volebním období byl radním, zastupitelstvo ho ale odvolalo a on pak složil mandát. Vedoucím investičního odboru byl bývalý místostarosta Brna-Ivanovic Petr Liškutin, který se z vazby dostal ven stejně jako podnikatelé Pavel Ovčarčin a Lubomír Smolka. Švachulu a Liškutina po provalení kauzy vyloučilo hnutí ANO ze svých řad.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…