Podle Ghaního Islámský stát hodlá proniknout do Afghánistánu

25.03.2015 19:33

Afghánský prezident Ašraf Ghaní dnes upozornil na možnou expanzi Islámského státu (IS), který už prý zkoumá možnosti, jak proniknout do Afghánistánu. Podle agentury Reuters to Ghaní řekl v projevu, který pronesl v americkém Kongresu.

Podle Ghaního Islámský stát hodlá proniknout do Afghánistánu
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Podle afghánského prezidenta Islámský stát a jeho spojenci představují "strašlivou hrozbu" pro země západní a střední Asie. Senátorům a členům Sněmovny reprezentantů v této souvislosti také sdělil, že bojovníci Islámského státu už poslali předsunuté hlídky do jižních a západních oblastí Afghánistánu, aby tam "testovaly zranitelná místa".

Kongres účast amerických jednotek v nejdelší válce Spojených států silně kritizoval

Ghaní při úterním setkání v Bílém domě požádal amerického prezidenta Baracka Obamu o pomalejší tempo odchodu amerických vojáků z Afghánistánu. Obama pak sdělil, že Washington Kábulu v této žádosti vyhoví.

Ghaní nastoupil do úřadu hlavy státu loni po nevyzpytatelném Hamídovi Karzáím, který nakonec působení Američanů ve své zemi kritizoval, protože podle něj zájmy Afghánistánu u nich nebyly na prvním místě. Američtí činitelé včetně zákonodárců vyjádření Karzáího označili za nevhodná vzhledem k úmrtí 2200 příslušníků amerických sil a miliardám dolarů, které USA během konfliktu v Afghánistánu vynaložily.

Kongres účast amerických jednotek v nejdelší válce Spojených států silně kritizoval, stejně jako mrhání penězi v Afghánistánu a Karzáího rétoriku. Nicméně úterní zprávu Bílého domu o zpomalení odsunu amerických sil z Afghánistánu přivítali republikánští i demokratičtí kongresmani.

Hluboký dluh vůči padlým Američanům

Nový afghánský prezident se v dnešním projevu na společném zasedání obou komor Kongresu očividně snažil vztahy pochroumané za Karzáího napravit. Především vyjádřil vděčnost své země a "hluboký dluh" vůči Američanům padlým v Afghánistánu. Poděkoval také za dosavadní pomoc a podporu a slíbil součinnost při pokračující pomoci ze strany USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…