Podle Marksové jsou výtky lesních školek vůči zákonu o dětských skupinách jen zbytečnou hysterií

22.10.2014 18:18

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) považuje současný rozruch okolo návrhu zákona o dětských skupinách, vůči němuž vznesli řadu námitek provozovatelé v lesních školkách, za zbytečnou hysterii.

Podle Marksové jsou výtky lesních školek vůči zákonu o dětských skupinách jen zbytečnou hysterií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Marksová

Podle Marksové totiž lesní školky patří do školského systému, což prý potvrdil i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Marksová to uvedla ve středu v pořadu 20 minut Radiožurnálu.

„Patří do školského zákona a náš zákon o dětských skupinách by se jich neměl dotknout,“ vysvětlila ministryně s tím, že obavy lesních školek proto považuje za zbytečné.

Prezident se neptal

Proč tedy celou problematiku nevysvětlila prezidentovi Miloši Zemanovi? „Pan prezident se neptal,“ reagovala Marksová s tím, že se o vetu zákona o dětských skupinách dozvěděla z médií. „Kdyby se zeptal, ráda bych mu to vysvětlila,“ dodala.

Zákon o dětských skupinách považuje za potřebný, protože na jedné straně fungují mateřské školy podle přísných norem, na druhé straně je tu šedá zóna různých organizací, které se o předškolní děti starají a které nejsou nijak regulovány. Marksová je ale toho názoru, že pokud někdo pečuje o předškolní děti, měl by dodržovat jasně stanovená pravidla.

Registrace by nemusela být povinná. Ale...

Nový zákon rozvolní některé normy. Například bude možné, aby mělo dítě jídlo z domova, které mu v zařízení dané dětské skupiny vychovatelky ohřejí. „Jenom tohle bylo předmětem velkých diskusí, přitom jde o praxi, která je na západ od nás běžná,“ konstatovala ministryně.

Připustila také, že kdyby ten zákon byl dobrovolný, nebyla by to žádná tragédie. Upozornila ale, že neregistrované subjekty by neměly nárok na peníze z evropských fondů. „Správnější je, aby registrace byla povinná pro všechny,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

16:44 „Markéta? Ne nejostřejší tužka v penále, ale skromná. Zato teď.“ Pekarové zatápějí exčlenové TOP 09

Odvolání Heleny Langšádlové mělo být důsledkem panického strachu Markéty Pekarové z bývalého předsed…