Podle TOP 09 by prezident neměl o milostech rozhodovat sám

18.10.2011 11:10

Reakce na zjištění týdeníku Respekt, který přišel s tím, že se zkorumpovaná policistka Radka Kadlecová chlubila, že byla její milost od prezidenta Václava Klause "koupena", přišla záhy. TOP 09 by ráda vzala prezidentovi výsadu rozhodovat o milostech samostatně.

Podle TOP 09 by prezident neměl o milostech rozhodovat sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Chceme diskutovat o podmínění udělení prezidentské milosti souhlasem jiného ústavního orgánu, například vlády či jejího pověřeného člena. Stejnou ústavní praxi zná Francie, Maďarsko či Rakousko. Podobná úprava platila ostatně i u nás za první republiky," řekl deníku Právo předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

"S velkým znepokojením vnímáme informace zveřejňované v souvislosti s udělenými prezidentskými milostmi," přidal se poslanec Stanislav Polčák. Týden Respekt zveřejnil případ zkorumpované policistky, kterou před nástupem do vězení údajně zachránila "zakoupená" milost prezidenta. Hrad informaci popírá.

"Pokud je trestní soudní řízení ze zákona veřejné, aby byly vyloučeny praktiky dřívější utajené inkviziční justice, měly by i důvody pro udělení milosti být přesvědčivě prezidentem vysvětleny. Některé udělené milosti skutečně vyvolávají zásadní otazníky," podotkl Polčák.

Upravit prezidentovy pravomoci už dříve chtěla i ČSSD. Teď štafetu přebírá TOP 09. "Netuším, zda lze v naší zemi koupit úplně vše, i prezidentskou milost. Faktem ale je, že v Evropě jsou známy oba dva modely, tedy jak milosti kontrasignované, tak samostatné. Nyní je, myslím, čas parlamentní diskusi o obou modelech podstoupit," řekl Gazdík.

Čtěte:

Klaus prý omilostnil zkorumpovanou policistku. Za peníze, chlubila se

Policie se začala zabývat Klausovou "zaplacenou" milostí policistce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…