Podle českého tisku Zemanovu projevu chyběly hlavně detaily

27.02.2014 6:05

Jako nepříliš konkrétní projev, kterému chyběly podrobnosti u jednotlivých tezí, hodnotí dnešní český tisk středeční vystoupení prezidenta Miloše Zemana na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku. V kritice šly nejdál Lidové noviny, které základní zprávu na toto téma opatřily titulkem „Zemanovo nic, nyní evropské".

Podle českého tisku Zemanovu projevu chyběly hlavně detaily
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s šéfem Evropského parlamentu ve Štrasburku

Jak sám redaktor připomíná, obdobně tento list hodnotil Zemanův proslov z 26. prosince, který nahradil tradiční novoroční prezidentský projev. „Hlava státu nepřišla s žádným překvapivým sdělením ani s hlubším příspěvkem do aktuální debaty. Projev Miloše Zemana před poloprázdným sálem téměř osmisethlavého sněmu byl spíše shluk jeho dlouholetých tvrzení a bonmotů," napsal o jeho středečním vystoupení.

Autor komentáře se pak v tomtéž listu zamýšlí nad tím, jak do hloubky se lidé mají Zemanovými slovy zabývat. „Má smysl se vážně zamýšlet nad slovy muže, jenž v jednom a tom samém projevu kritizuje chuť masa i světlo žárovky, vypráví o společné evropské armádě a zároveň volá po harmonizaci daní?" uvedl.

Rozevlátý projev

MF Dnes v komentáři hodnotí prezidentův projev jako nesourodý. „Prezident, věren svému rozevlátému duchu, pronesl ve Štrasburku rozevlátý projev," napsal autor. Česká hlava státu však nikoho neurazila. „Zkritizoval eurobyrokracii a eurobyrokrati mu rádi zatleskali. Jeho projev nebyl nebezpečný a k žádným zásadním změnám nenabádal," doplnil list.

Především u vizí o společné armádě a společných daních chyběly komentátorům v projevu detaily, jak tyto myšlenky uvést v život. Fakta Zemanovi unikla také při poznámce o úsporných žárovkách, kvůli nimž má prý na chatě prostředí jako v márnici. Jak poznamenal komentátor Hospodářských novin, barvu světla si u moderních žárovek může zákazník vybrat. „Od řečníka, který zpravidla více hledí na dojem, však těžko čekat důraz na fakta, natožpak detaily," uznal komentátor, že to zřejmě odpovídá Zemanovu naturelu.

MF Dnes se navíc pozastavila nad tím, že prezident přehlédl skutečné problémy Evropské unie, čímž ještě zdůraznil formální ráz svého projevu. „Možná mu šlo hlavně o výstavku projektu kanálu Dunaj - Odra - Labe, kterou po projevu ve Štrasburku zahájil. Projekt je evidentně jeho koníčkem," zmínil se list o plánech, které zatím mají k realizaci daleko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …