Podle profesorky Dvořákové chce ODS volby 17. listopadu. Mohla by tak mluvit o ideologii

17.08.2013 15:57

Politoložka Vladimíra Dvořáková v rozhovoru pro Prvnízprávy.cz říká, že ODS pravděpodobně chtěla volby 17. listopadu, aby mohla využít ideologickou rétoriku proti levici. Podle Dvořákové jsou nyní pro pravici volby nevýhodné.

Podle profesorky Dvořákové chce ODS volby 17. listopadu. Mohla by tak mluvit o ideologii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

K otázce rozpuštění sněmovny politoložka říká, že pokud by se zákonodárci dohodli, že kvůli projednání důležitých zákonů odloží rozpuštění dolní komory o měsíc, bylo by to podle ní legitimní. Za nejšílenější variantu považuje představu, o které politici hovořili, a to, že se dolní komora sice shodne na rozpuštění, ale prezident ji rozpustí až měsíc poté.

„Je to absolutně neprofesionální uvažování, zvlášť v situaci, kdy se upozorňuje na to, že v Ústavě nejsou uvedeny lhůty, kdy má prezident rozhodnout, a že by se to mělo interpretovat tak, že by měl rozhodnout bez zbytečných odkladů,“ namítá Dvořáková. Takovým neuvěřitelným zásahem do interpretace Ústavy by se podle ní vytvořil další nebezpečný precedent. Profesorka kroutí hlavou nad jednáním politiků, kteří „jednou říkají, že prezident musí něco udělat hned, podruhé říkají, že má počkat“.

Je absurdní dávat dohromady okupaci a rozpuštění sněmovny

Profesorka Dvořáková míní, že ODS má zájem na tom, aby sněmovní volby proběhly až 17. listopadu, proto prý strana navrhovala, aby se dolní komora rozpustila později. „To by umožnilo ideologickou rétoriku proti levici. ODS by využila data, které by umožnilo mluvit o obecnějších ideologických otázkách, o odsouzení komunismu, místo toho, aby se mluvilo o konkrétních programech partají,“ poznamenala.

Profesorka Dvořáková také kritizovala předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou z ODS pro její výroky v TV. Řekla totiž, že by bylo symbolické, kdyby se sněmovna rozpustila 21. srpna a volby proběhly 17. listopadu. „To bylo neuvěřitelné, je absurdní dávat tato data do souvislosti. Nevím, co má společného okupace země a ztráta její suverenity s tím, že se sněmovna rozpustí podle Ústavy a vyvolají se volby,“ kritizuje politoložka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…