Podobné dění jako před první a druhou světovou válkou, přehnaný strach z Ruska. Politici ke konvoji NATO

25.03.2015 16:34

Z PROFILŮ Kritici našeho členství v NATO neříkají veřejnosti pravdu, protože Česká republika není schopna si sama zajistit svoji vnější bezpečnost. V odpovědi na dotaz čtenáře to uvedl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz poslanec Antonín Seďa (ČSSD), když odpovídal na otázku týkající se tématu konvoje americké armády. Ten by měl projíždět českým územím ve dnech 29. března až 1. dubna. O tomto tématu se ale diskutovalo i na profilech dalších politiků.

Podobné dění jako před první a druhou světovou válkou, přehnaný strach z Ruska. Politici ke konvoji NATO
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenská vozidla, ilustrační foto

Čtenářka, která se podepsala jako "Betinka“, položila stejné otázky hned několika politikům. Zajímalo ji, proč americký konvoj vyvolává tak velké emoce a proč u nás stále dost lidí sympatizuje s Ruskem a s Putinem.

Konvoj je testem naší solidarity se spojenci

Europoslanec Pavel Telička (ANO) souhlasí se čtenářkou, že množství lidí, sympatizujících v ČR s Ruskem, je "ostuda“. Za jejich postojem vidí obavy lidí, že se "ruský medvěd naštve“. V tom jsme prý velmi málo sebevědomí, ne-li dokonce zbabělí.

Podle Teličky je konvoj testem naší solidarity se spojenci. "Rád bych, abychom byli sebevědomější, odvážnější, zodpovědnější, solidárnější,“ uvedl s přáním, aby lidé vstřícní k Rusku tvořili jen "křičící menšinu“ a aby byla více slyšet mlčící většina.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Sami nejsme schopni zajistit svou vnější bezpečnost. Proto jsme v NATO

Na stejné otázky odpověděl také sociálnědemokratický poslanec Antonín Seďa. "Je mi trochu smutno z toho, že po 25 letech od sametové revoluce a 16 let od vstupu naší země do NATO existuje na naší politické scéně politická strana, která nejen zpochybňuje polistopadový vývoj, ale i naše ukotvení v Alianci a dokonce v EU,“ posteskl si. Příčiny postoje menšinového počtu občanů vůči americkému konvoji vidí v bezpečnostní situací na Ukrajině. A také ve vlivu, který na veřejné mínění má "obrovská proruská propaganda“.

Především ale upozornil na to, že kritici našeho členství v NATO neříkají veřejnosti pravdu, protože Česká republika není schopna si sama zajistit svoji vnější bezpečnost. "Proto jsme součástí kolektivní obrany, ať již v Severoatlantické aliancí, tak v rámci společné bezpečnostní politiky Evropské unie,“ uvedl Seďa.

A vysvětlil, že pokud bychom chtěli být neutrálním státem, museli bychom na svoji obranu vydávat více jak 3 % HDP, tedy asi 130 miliard korun ročně. "A stejně by nebyla jistota, že nám proti agresi někdo pomůže. Tohle kritici záměrně neříkají veřejnosti, občané by jim jejich populistický postoj hodili na hlavu,“ poznamenal Seďa.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Když si přejete mír, slušní lidé alespoň verbálně protestují

Podle bezpartijního poslance Stanislava Humla reakce části české veřejnosti na konvoj nesouvisí nijak se sympatiemi k Rusku. "Jde o ryze protiválečný postoj části obyvatel. Podívejte se do historie, jak začala první i druhá válka. Poleje vás pot, až uvidíte podobnosti s dnešní situací,“ napsal poslanec a dodal: "A když si přejete mír, máte možnost buď mlčet a čekat na porážku jako ovce, nebo alespoň verbálně protestovat. A to slušní lidé dělají.“

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Snad konvoj Rusko nevyprovokuje

Čtenáře, který se podepsal jako "cibulka“, zase zajímalo, zda to, že konvoj projede Českem, nevyprovokuje Rusko k nějaké násilné obranné reakci.

Poslanec Milan Šarapatka je přesvědčen, že "takovéto divadlo“ Rusko nevyprovokuje a nedojde k žádnému dalšímu zostření napětí mezi Západem a Ruskem.

  • Celý text otázky a odpovědi najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…