Podpora živnostníků, dotace na místa pro mladé. To navrhla vláda. A odbory...

09.04.2013 7:16

Vláda Petra Nečase (ODS) má plán, jak snižovat nezaměstnanost a bojovat s krizí. V úterý o něm bude diskutovat v rámci tripartity s odbory a zaměstnavateli. Plán s názvem "Opatření vlády a další návrhy v reakci na aktuální ekonomickou situaci", který má k dispozici server Aktuálně.cz, se už teď ale odborům nezamlouvá.

Podpora živnostníků, dotace na místa pro mladé. To navrhla vláda. A odbory...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Středula z odborového svazu KOVO

"Z našeho pohledu to není ucelený materiál, ale koláž přání tří ministerstev. Například ministerstvo financí, které je klíčové, se na něm nepodílelo," namítá předseda odborového svazu Kovo Josef Středula.

A pod materiálem je podle Aktuálně.cz podepsán skutečně jen premiér Nečas, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Větší část dokumentu se věnuje snižování nezaměstnanosti. Ministerstvo práce chce zvýšit "pomocí plánu a také peněz od státu i Evropské unie zájem firem o zaměstnávání lidí". Předně chce prý podpořit zaměstnávání mladých lidí do 30 let, a to tím, že stát bude dotovat pracovní místa. Pokud zaměstnavatel dá mladému člověku práci, mohl by získat až 24 korun měsíčně na mzdu a odvody, a to až na dobu jednoho roku.

Podpora mladých lidí i začínajích podnikatelů

Druhým návrhem jsou "Odborné praxe pro mladé", kde by se mladí pracovníci připravovali na práci u konkrétního zaměstnavatele. Jak ale odbory vytýkají, týkalo by se to asi jen 3 200 účastníků, což podle nich vzhledem k celkovému počtu mladých nezaměstnaných není mnoho.

Další opatření, které vláda chystá, se má týkat rodičů s malými dětmi. Jde o podporu práce na částečný úvazek- opět cestou státní dotace.

Vláda chce také programem "Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ" podpořit nezaměstnané, aby začali sami podnikat. I zde vláda přichází s podporou v podobě dotací, které by člověk dostal do začátku podnikání.

S odbory se Nečas nejspíš nedohodne

Slabým bodem plánu je ale podle odborů, že vláda nevyčísluje celkové náklady. "Materiál ani nemluví o tom, že je krize, ani o tom, jaké dopady mají už přijatá opatření vlády. Není tedy možné zkonstatovat, jak by zabrala tato," namítá odborář Středula.

Plán vlády se dotýká také energetiky. V tomto ohledu kabinet "považuje za svoji prioritu dostavbu Jaderné elektrárny Temelín". Také navrhuje nastavit dvě složky cen elektřiny, aby se ulevilo "energeticky náročným" průmyslovým odvětvím, což by ale, jak plán přiznává, stálo až 2 miliardy ročně ze státního rozpočtu.

Českomoravská konfederace odborových svazů naproti tomu připravila svůj materiál. I ten má Aktuálně.cz k dispozici a jak server píše, Nečasův kabinet se s ním může jen sotva ztotožnit. Jeden ze základních požadavků odborářů zní: "Je nutné omažitě zastavit, případně zásadně upravit tzv. reformy současné vládní koalice." K tomu se ovšem vláda zjevně nechystá.

Odbory se ale s vládou shodnou v tom, že receptem na krizi je pumpování financí do ekonomiky. Hlavně ale požadují přehodnotit prudké snižování rozpočtových deficitů, které podle odborů vede ke stagnaci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…