Podporujete hazard jako váš místopředseda Kalousek, vmetl zelený pražskému radnímu

20.09.2013 22:40

Pražský radní Lukáš Manhart má za to, že absolutní zákaz hazardních heren v Praze by vedl pouze k tomu, že by vznikaly herny načerno. S tím však zásadně nesouhlasí člen zastupitelstva Prahy 4 Petr Štěpánek ze Strany zelených. Černé herny by se prý nezrodily, protože by je prakticky nešlo utajit. Na Manharta následně tvrdě zaútočil, když prohlásil, že otevřel prostor pro korupci a podnikatele v hazardu.

Podporujete hazard jako váš místopředseda Kalousek, vmetl zelený pražskému radnímu
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

V Praze se pod vedením TOP 09 sníží počet heren. Nezmizí však úplně. Jde tedy jen o polovičatý krok, který městu spíše uškodí, nebo byl přijat maximální možný kompromisní návrh? O tom v pátečních Událostech, komentářích České televize diskutovali radní Lukáš Manhart (TOP 09) a Petr Štěpánek (SZ), člen zastupitelstva Prahy 4.

TOP 09 mohla barony hazardu potopit

„Prohibice schválená ze dne na den by problémy hazardu neřešila. V tuto chvíli je 1051 míst, kde lze provozovat herny a nová vyhláška tento jev výrazně omezuje. Pokud úplně zakážeme tento jev, tak nám tady začnou vznikat černé herny. Jsem tedy toho názoru, že nulová tolerance hazardu problémy s hazardem a s ním spojenými patologickými jevy neřeší,“ poznamenal Manhart s tím, že počet heren se sníží na 313.

Štěpánek s tím však nesouhlasí. „Aby herny vydělávaly, tak je musí navštěvovat hodně lidí a není lehké je utajit,“ poznamenal. Herny z Prahy 2, kde dnes skutečně platí absolutní zákaz, se stěhují do městských částí, kde jsou povoleny. O tom podle Štěpánka svědčí i příklad z USA, kde zákaz heren platí ve 49 státech a černé herny se tam podle Štěpánka neobjevují.

Štěpánek v této souvislosti také poznamenal, že exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vytvářel prostor pro hazard, až ho zastavil Ústavní soud, jenž rozhodl, že je to v působnosti obcí. Na základě výroku Ústavního soudu mohl radní Manhart hazard v Praze zakázat, ale místo toho dal podnikatelům v hazardu čas, aby se vzpamatovali. Prý v tom hrála roli i korupce. Jasné důkazy pro tato tvrzení však Štěpánek nepředložil.

Městské části i provozovatelé musí vědět, na čem jsou

Manhart se proti tomuto útoku ohradil s tím, že městské části mají svobodu v rozhodování a pokud se rozhodnou tu či onu hernu zrušit, měly by to mít jasně podloženo, aby i provozovatelé věděli, jak budou městské části postupovat. „Nemohu vyloučit, že k absolutně žádnému korupčnímu jednání nedošlo, ale maximálně jsme omezili prostor pro korupci,“ zdůraznil Manhart.

S tím však Štěpánek nesouhlasil a znovu zopakoval, že rada hl. města Prahy měla přikročit k zákazu hazardu, protože jeho společenský přínos je nulový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…