Podraz na Babiše? Čapí hnízdo: Někdo řekl, co neměl

14.06.2021 9:45

Andrej Babiš (ANO) má podle novinářky Sabiny Slonkové problém. Kauza firmy Čapí hnízdo, kde policie řešila možné spáchání dotačního podvodu, pro stávajícího premiéra nakonec může skončit špatně. Prý ho nakonec potopili lidé ze slavné banky.

Podraz na Babiše? Čapí hnízdo: Někdo řekl, co neměl
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

V roce 2008 přiklepl Středočeský kraj evropskou dotaci na výstavbu areálu Čapí hnízdo. Měla ho na starosti firma, která do roku 2007 patřila pod holding Agrofert. Momentálně je holding dočasně odložen ve svěřeneckých fondech předsedy vlády Andreje Babiše, ale tehdy dával jasně najevo, že holding řídí. Po dobu čerpání evropské dotace stála firma Čapí hnízdo mimo holding, ale po jejím vyčerpání se pod křídla holdingu vrátila.

Kdyby firma Čapí hnízdo zůstala po celou dobu součástí holdingu, evropskou dotaci určenou pro malé a střední firmy by pravděpodobně nezískala.

A to je právě ten problém. Policie se proto začala zajímat o to, zda ve spojitosti s Čapím hnízdem nedošlo k dotačnímu podvodu. Babiš byl jako ministr financí ve vládě Bohuslava Sobotky a později také jako vítěz voleb vydán nadvakrát ke trestnímu stíhání.

Firma Čapí hnízdo po letech dotaci vrátila, ale v hledáčku policie i tak zůstala.

Po mnoha letech se zdá, že se vyšetřování blíží k závěru. Informuje o tom novinářka Sabina Slonková. Pro Andreje Babiše to podle ní vůbec nevypadá dobře. Stávajícího předsedu vlády prý nakonec potopili manažeři banky HSBC, která na projekt půjčovala peníze. Ti údajně byli ujištěni, že za Čapím hnízdem stojí jeden z nejbohatších Čechů. I proto ochotně půjčili peníze. A teď policii řekli pravdu.

„A výslovně uvedli, že Babišovi spolupracovníci jim vybudování farmy Čapí hnízdo prezentovali jako jeho vlastní projekt. A dokonce to označovali za ‚srdeční záležitost pana Babiše‘,“ napsala Slonková.

„Do policejního protokolu nakonec uvedli, že obsah dokumentů je pravdivý. Farma Čapí hnízdo dostala úvěr u HSBC právě a jen proto, že šlo o jejího velkého klienta Andreje Babiše a o jeho projekt. Přesně tak to prezentovali zástupci Agrofertu, když o úvěru vyjednávali,” popsal obsah výpovědí vysoce důvěryhodný zdroj, který o nich má detailní informace.

Holding Agrofert se ke zjištěním Sabiny Slonkové odmítl vyjádřit s tím, že případ stále ještě neskončil.

Teď ještě schází verdikt státního zástupce Jaroslava Šarocha, který by se měl rozhodnout, zda celou kauzu a tím i premiéra dožene k soudu, či nikoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…