Podvodník dvanáct let předstíral, že je imbecil. Od státu vydojil jeden a čtvrt milionu

24.08.2018 16:35

Vyšetřovatelé se zajímají o jednatřicetiletého muže, který 12 let předstíral mentální retardaci. Od státu díky tomu získal přes milion korun na různých sociálních dávkách, přesněji milion a čtvrt. Teď mu hrozí 12 let vězení. Informuje o tom ČTK.

Podvodník dvanáct let předstíral, že je imbecil. Od státu vydojil jeden a čtvrt milionu
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Mladý muž předstíral, že je imbecilní. Obelstil tak úřady i lékaře. Obelhával je celých 12 let. Na sociálních dávkách si za tu dobu přišel přibližně na jeden a čtvrt milionu korun. Svou imbecilitu hrál tak dobře, že doktoři dospěli k závěru, že se jeho IQ pohybuje na 35 bodech.

„Dále mu byla diagnostikována oligofrenie a imbecilita s nepříznivou prognózou, která vyžaduje trvalou péči. Díky tomu skutečně invalidní důchod získal a pobíral tak několikatisícové částky. Například pro rok 2018 jeho důchod činil přes 9000 korun měsíčně," uvedl pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

Dokázal získat i příspěvek na péči, když předstíral, že se ve svém věku neobejde bez péče matky. Na pracovnici, která si to přišla ověřit, jen křičel, že chce spát.

Úřad práce ale nedávno podal na muže trestní oznámení, neboť ho podezíral, že podvádí. Ukázalo se totiž, že byl v minulosti zatčen za majetkovou a drogovou trestnou činnost. Soudy, které jeho případy posuzovaly, u něj neshledaly žádnou poruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…