Pohřeb Karla Gotta bude příští pátek. Rodina prozradila, jakou podobu obřadu si přeje

03.10.2019 20:21

Veřejné rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem, který zemřel v úterý před půlnocí, se bude konat v pátek 11. října v pražském Paláci Žofín od 8 do 22 hodin. Informovala o tom ve čtvrtek Gottova manželka Ivana. Upřesnila též, že si přeje pohřeb se státními poctami, nikoliv státní pohřeb, který během včerejšího dne schválila vláda. Zádušní mše se pak bude sloužit v sobotu 12. října v katedrále svatého Víta a bude jen pro pozvané. Na den zádušní mše bude rovněž vyhlášen i státní smutek.

Pohřeb Karla Gotta bude příští pátek. Rodina prozradila, jakou podobu obřadu si přeje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott

Anketa

Vadilo vám, že Karel Gott podepsal tzv. Antichartu?

11%
89%
hlasovalo: 36028 lidí
„Veřejnost bude moci přijít uctít památku mého muže v pátek 11. října od 8 do 22 hodin do Paláce Žofín na Slovanském ostrově,“ uvedla Ivana Gottová v prohlášení. Poděkovala také všem, kteří vyjádřili soustrast s odchodem jejího manžela.

„Zároveň děkuji panu premiérovi a vládě za iniciativu spojenou s uspořádáním státního pohřbu. Po důkladné úvaze jsem se rozhodla pro pohřeb se státními poctami,“ napsala dále.  

Vláda ve středu na popud premiéra Andreje Babiše (ANO) bezprostředně po oznámení umělcova skonu rozhodla, že pokud s tím bude rodina souhlasit, Česko se s Gottem rozloučí státním pohřbem, na jehož datum připadne i státní smutek.

Později dnes ovšem Babiš upřesnil, že spíš než o klasický státní pohřeb půjde o pohřeb se státními poctami, který má jiné formální náležitosti.

„V souladu s vůlí mého manžela a po předchozím jednání s Arcibiskupstvím pražským se bude konat zádušní mše a bude ji sloužit Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský,“ informovala také dále Gottová. Mše, která bude jen pro zvané, se uskuteční v sobotu 12. října od 11 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě.

Na sobotu 12. října pak připadne i státní smutek.

Bývalý ředitel hradního odboru protokolu Jindřich Forejt Mladé frontě Dnes řekl, že státní pohřeb zahrnuje několik ceremoniálních aktů, jako jsou smuteční zasedání Parlamentu nebo převezení rakve se zesnulým na lafetě, za kterou jde generalita. Tento formát podle něj vychází i z toho, že státní pohřeb většinou je poctou zemřelému prezidentovi, který byl zároveň i nejvyšším velitelem ozbrojených sil.

V rozhovoru s deníkem Blesk Forejt uvedl, že pohřeb se státními poctami se od státního pohřbu liší tím, že je bez vojenského průvodu a přítomna je pouze čestná stráž. V místnosti je přitom vyvěšena státní vlajka a zazní česká hymna. Tímto způsobem se Česko rozloučilo například s někdejším ombudsmanem Otakarem Motejlem, který zemřel v roce 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…