Pojar skončí jako velvyslanec v Izraeli na jaře

02.01.2014 9:45

Český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar skončí tuto diplomatickou misi na jaře, podle informací ČTK pak také odejde z diplomacie a nebude pravděpodobně působit ani v jiných státních službách. Pojar je na misi v Tel Avivu od roku 2010. Obvykle velvyslanci na jednom postu končí po čtyřech letech, může to ale být i dříve nebo později.

Pojar skončí jako velvyslanec v Izraeli na jaře
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Kdo by mohl čtyřicetiletého Pojara nahradit, zatím není jasné. Podle některých spekulací by na jeho místo mohl nastoupit odcházející ministr financí a někdejší úřednický premiér Jan Fischer, hovořilo se též o bývalém ministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS). Rozhodovat bude dosluhující nebo až nová vláda vzešlá z voleb a pak prezident Miloš Zeman, jehož podpis je pod velvyslanecké listiny nezbytný.

Někdejší náměstek ministra zahraničí Pojar by údajně mohl jít do soukromého sektoru nebo se věnovat nějakým "smysluplným" projektům. Možnost, že by se stal šéfem civilní rozvědky, padá, neboť ve státním úřadu působit zřejmě nehodlá. V minulosti vedl neziskovou organizaci Člověk v tísni.

Izrael má nového velvyslance v Česku od léta. Je jím diplomat Gary Koren. Ve funkci vystřídal Jaakova Levyho, který byl v čele zastupitelského úřadu od roku 2008. Koren v minulosti působil jako velvyslanec v Litvě a Lotyšsku. Česko-izraelské vztahy jsou velmi dobré, v EU patří Praha mezi nejbližší spojence Izraele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…