Pokročil. Zelenskyj jednal s Američany o Ukrajině po válce

04.05.2022 7:18 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu. Rusům položil jednu otázku. Útok na Zakarpatí? Co přesně může přinést Rusku? A hned si na ni odpověděl. Prozradil také, že mluvil k poslancům Albánie. Vedle toho promluvil také ke světovým byznysmenům v klubu CEO Wall Street Journal. Popsal, jak pokračuje evakuace civilistů z Mariupolu. Podařilo se prý zachránit i šestiměsíční miminko.

Pokročil. Zelenskyj jednal s Američany o Ukrajině po válce
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Přeji vám hodně zdraví, Ukrajinci,“ zahájil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svůj tradiční projev na sociální síti Facebook.

A hned všem sdělil, že se z ocelárenského komplexu Azovstal v Mariupolu, který je jako jediný pod kontrolou ukrajinských sil, bylo zachráněno i šestiměsíční miminko. „Ze svých šesti měsíců života prožilo 2 měsíce v podzemí,“ připomněl Zelenskyj. Poděkoval všem, kteří se na záchraně miminka a dalších 155 lidí podíleli.

Poté věnoval pozornost ruským okupantům a konstatoval, že jsou frustrovaní ze svých neúspěchů na ukrajinském území, z toho, jak jim ukrajinská armáda stále odolává. Právě proto podle něj Rusové ostřelují i Lvov a mnoho dalších měst.

„Útok na Zakarpatí? Co přesně může přinést Rusku? Snaží se ventilovat svou bezmoc. Protože nemohou porazit Ukrajinu. Mohou ale - mezitím - spálit dětské atrakce v Gorkého parku v Charkově nebo zničit most. Nebo sklad obilí nebo dům s lidmi. Čím více takových úderů, tím je Rusko vzdálenější civilizaci. Od toho, čemu se říká civilizace,“ konstatoval Zelenskyj.

Britskému premiérovi Borisi Johnsonovi ukrajinský prezident poděkoval za neutuchající podporu Ukrajiny.

Poprvé od začátku války promluvil také k ukrajinskému parlamentu a připomínal poslancům, že Ukrajina může být v této válce jednotná, jen pokud zůstane jednotná i v parlamentu.

Vedle toho promluvil také k poslancům Albánie. „Děkuji za podporu, včetně podpory v defenzivě. Zaznamenali jsme srdečnost, se kterou albánský lid podporuje náš lid,“ vzkázal poslancům do Tirany, do hlavního města Albánie.

Promluvil si prý také s polským prezidentem Andrzejem Dudou a probírali spolu, co je ještě možné udělat pro obranu Ukrajiny a svobodu celé Evropy.

„Mluvil jsem také se zástupci největších světových společností – v klubu CEO Wall Street Journal (to je velmi vlivný klub. Tři biliony dolarů je celkový obrat firem, jejichž lídři jsou v tomto klubu). O tom, jak vyvinout tlak na Rusko, aby válku ukončilo. O tom, jak společně obnovit Ukrajinu po válce. O tom, jaký může být poválečný model ukrajinské ekonomiky. Věřím, že taková ekonomická diplomacie je jedním z našich nejdůležitějších úkolů,“ zdůraznil ukrajinský prezident.  

Nakonec se znovu poklonil všem, kteří brání Ukrajinu. I těm, kteří při její obraně padli.

„Věčná sláva všem našim hrdinům! Věčná památka každému, kdo dal život za náš stát! Sláva Ukrajině!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…