Pokud Dobeš dotace neurovná, mohl by být vyměněn, připustily Věci veřejné

03.02.2012 18:39

Ministr školství Josef Dobeš si s čerpáním evropských dotací pěkně zavařil. Už i jeho strana Věci veřejné připustila, že pokud Dobeš nevyřeší problémy do konce dubna, mohl by být vyměněn. „Samozřejmě očekáváme, že uspokojivě celou situaci vyřeší. Ano, mohlo by to vést i k výměně,” dodala místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová pro iDNES.cz.

Pokud Dobeš dotace neurovná, mohl by být vyměněn, připustily Věci veřejné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Evropské komisi došla trpělivost s Dobešovými pochybnými projekty na ministerstvu školství a hrozí, že pozastaví dotace. Česká republika by se tak připravila o 53 miliard, které EU slibuje v rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

S Dobešem se kvůli dotacím v pátek sešel i premiér Petr Nečas. „Šlo o informativní schůzku, kde mi pan ministr sdělil stav čerpání operačních programů a nastínil způsoby řešení. Ministerstvo školství nyní musí vyvinout maximální úsilí, aby vše vyřešilo. Zastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost opravdu hrozí,“ řekl Nečas.

Dotace budou, uklidňuje Dobeš

Dobeš uvedl, že schůzka s premiérem nebyla ničím výjimečná. „Běžná komunikace, jaká je potřeba mezi nadřízeným a podřízeným,” shrnul jednání o vysokých školách, evropských fondech a reformě regionálního školství a dodal, že zastavení dotací nehrozí. „Není pro to tvrzení žádný signál ani důvod,“ řekl pro iDNES.cz.

Česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová však situaci tak růžově nevidí. „Využití finančních zdrojů tohoto programu je ohroženo. Komise nám vytýká nedostatečné čerpání, výběr projektů, nedostatky ve výběrových řízeních a nedostatečnou kontrolu auditorů. Problémem je i časté střídání úředníků pověřených administrací programu,“ řekla týdeníku Euro.

Sociální demokraté chtějí o problémech s evropskými fondy jednat na mimořádné schůzi příští týden. Podle stínového ministra školství z ČSSD, senátora Marcela Chládka, nemá Dobeš ve vládě už dávno co dělat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…