Pokud bude Rath zvolen senátorem a získá imunitu, Senát ho pravděpodobně vydá ke stíhání

03.08.2018 8:10

Někdejší hejtman Středočeského kraje a bývalý významný politik sociální demokracie David Rath, který je nepravomocně odsouzený za korupci, bude kandidovat do Senátu za Českou suverenitu v Litoměřicích. Jestli nakonec v boji o návrat do vysoké politiky uspěje a lidé jej na podzim zvolí senátorem, jeho kolegové by jej podle jejich slov s velkou pravděpodobností vydali ke stíhání, píše MF Dnes.

Pokud bude Rath zvolen senátorem a získá imunitu, Senát ho pravděpodobně vydá ke stíhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař David Rath

Tento postoj valné většiny senátorů vyplývá z ankety, kterou MF Dnes udělala mezi členy horní komory parlamentu. I přesto, že o vydání bude v případě exhejtmanova zvolení rozhodovat Senát s obměněnou třetinou svých členů v podzimních volbách, přece jen většina z nich bude v horní komoře i po volbách. Odpověď na dotaz ohledně vydání, či nevydání Ratha přišla celkem od čtyřiačtyřiceti senátorů z osmdesáti. Dvěma z nich letos na podzim mandát skončí. Ze dvaačtyřiceti zbylých senátorů se nikdo nevyslovil, že by hlasoval proti vydání za korupci nepravomocně odsouzeného Ratha.

Rath by totiž svým zvolením získal imunitu a právě o ní by senátoři v souvislosti s Rathovou kauzou, známou jako sedm milionů v krabici od vína, rozhodovali. Čtyři dotazovaní senátoři v anketě odmítli odpovědět, jestli by byli pro, nebo proti vydání bývalého předního politika ČSSD a středočeského hejtmana.

Například Libor Michálek zastává názor, že proti provokaci je často vhodné reagovat ignorací. „Čím více politiků se proti němu bude vymezovat a čím více médií o něm bude psát, jak je nepřijatelný, tím má vyšší šanci, že ho lidé na protest opravdu do Senátu zvolí,“ řekl s tím, že proto se osobou Ratha nehodlá před volbami do Senátu zabývat, uvedl Libor Michálek. Podobně pak reagovali i zbylí tři senátoři.

Naopak třicet osm senátorů včetně předsedy Senátu Milana Štěcha nebo vedení mandátového a imunitního výboru, který bude k hlasování pléna dávat doporučení, se jasně vyslovilo pro vydání. „Hlasoval bych pro,“ uvedl stejně jako většina z odpovídajících třeba senátor Miloš Vystrčil. „Člověk, který je odsouzený, byť nepravomocně, nemá v politice co dělat. Přeji si, aby pan Rath neprošel ani do druhého kola,“ je přesvědčen Jiří Voseck

Člověk, který byl přistižen, jak přijímá úplatek za ovlivňování veřejných zakázek, si měl již dávno odpykávat trest, a ne kandidovat do Senátu, říká Jan Sobotka. „Je to jenom neschopnost našeho soudního systému v reálném čase rozhodnout,“ dodal. „Pokud by se voliči nějak na Litoměřicku zbláznili a zvolili i v druhém kole Davida Ratha senátorem, budu hlasovat hned stoprocentně a jasně pro jeho vydání!“ uzavřel Zbyněk Linhart.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…