Pokud by se příznivci Zemana a Babiše protnuli, Babiš sestaví jednobarevnou vládu, ale Zeman skončí, počítá novinář

04.07.2017 13:13

Prezident Miloš Zeman chce podle všeho udržet post na Pražském hradě. Vedoucí reportérů MF Dnes Petr Suchomel se tak ptá, proč dobývá palác.

Pokud by se příznivci Zemana a Babiše protnuli, Babiš sestaví jednobarevnou vládu, ale Zeman skončí, počítá novinář
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Krok 1: probudit ve smečce pocit ohrožení. Krok 2: agresivně vycenit zuby. Krok 3: nechat se zvolit do čela smečky. Je to klasický fór volebních kampaní. Útokem na vlastní stádo si agresor dokáže vydobýt jeho oddanost. Být milován je hezké, ale ještě lepší je, když vás lidé potřebují,“ zmínil Suchomel. A dodal, že kdo se něčeho bojí, agresora potřebuje – mít ho na své straně.

Jak uvedl dále, cvakání špičáky je základní strategií nynějšího prezidenta, jenž často mluví o teroru a válce, rozdmýchává obří konflikt i ponižuje. „Jenže jak se začíná ukazovat, tentokrát to může být strategie chybná. Prezident a jeho tým si totiž počínají tak, jako by chtěli vyhrát volby sněmovní, ty, ve kterých vítězí silnější vlk nad slabšími. Ve volbách prezidentských se však skrývá jedna zásadní výhybka, pojistka před ‚plašením vlastního stáda ve třech krocích‘,“ poznamenal Suchomel s poukázáním na druhé kolo, v němž je třeba, aby se na vůdci smečky dohodla převážná většina. A právě zde podle Suchomela Zeman ztrácí. 

„Zuby o sto šest cvaká i Andrej Babiš, jenž si za strašáka volí minulost, korupci, krádeže a tradici. Jemu však stačí rozechvět zhruba třetinu stáda k tomu, aby mohl vládnout. Získá-li třetinu, dosáhne cíle. Získá-li třetinu Miloš Zeman, končí,“ podotkl Suchomel. 

Jak závěrem konstatuje, místo udržení postu na Pražském hradě se však snaží dobývat palác. „Jako by mu nedocházelo, že pointou většinové prezidentské volby není zadupat druhého do země a předběhnout ho o deset procent, ale naopak připojit ho i s jeho početnou smečkou ke svému vlastnímu průvodu. Tedy dosáhnout souladu a smíru. To není věc idejí, ale prachsprosté matematiky. Pro premiéra je čtyřicet procent strašně moc, pro prezidenta osudově málo,“ zmínil se slovy, že v případě, že by se Babišovi a Zemanovi příznivci protnuli, Babiš sestaví jednobarevnou vládu, Zeman však na Hradě skončí.

„Přesto se zdá, že prezident o průnik usiluje – pokud by Babiš na své farmě v přímém přenosu například uřízl hlavu klokanovi, vychválí Zeman obyčej lidových zabíjaček dříve, než se tým hnutí ANO stihne omluvit na Facebooku. Babišovy naděje na vítězství však mohou být pro Zemana zrcadlem jeho vlastní prohry – bude-li jako Babiš, na rozdíl od něho prohraje,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…