Pokud by výsledek voleb v USA skončil nerozhodně, prezidentem by se pak stal zřejmě Trump. Zde je důvod

05.11.2020 16:27

Spojené státy stále neznají svoji budoucí hlavu státu. K vítězství míří demokrat Joe Biden, republikán a současná hlava státu Donald Trump se však nevzdává. Požaduje zastavení sčítání v Pensylvánii, Michiganu a Georgii.

Pokud by výsledek voleb v USA skončil nerozhodně, prezidentem by se pak stal zřejmě Trump. Zde je důvod
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump

Velmi blízko má Donald Trump nakročeno k vítězství v Georgii, kde zbývá sečíst poslední procento hlasů a současný prezident zde má náskok zhruba 18 tisíc hlasů. Kdyby náhodou Joe Biden v tomto státu nakonec zvítězil, stal by se prezidentem. Získal by totiž potřebných 270 volitelů. 

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí
Velmi těsné je to také v Arizoně, kde zatím vede Joe Biden, ale ještě stále je možné, aby Trump výsledek otočil. Televizní stanice Fox News však již včera v tomto státě prohlásila Bidena za vítěze. To však Trump velmi těžce nesl a vyčinil místopředsedovi správní rady Foxu Rupertu Murdochovi. 

Volební systém Spojených států počítá i s případnou remízou na počty volitelů. Kdyby volby skončily výsledkem 269 : 269, tak by o vítězi rozhodoval Kongres – o viceprezidentovi poté Senát, o hlavě státu Sněmovna reprezentantů, kdy by však neplatilo, že každý poslanec má jeden hlas. Rozhodují totiž příslušné státní delegace. V tu chvíli by se vítězem stal Donald Trump, protože republikáni mají více státních delegací. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…