Pokud mě kolegové požádají, udělám to... Láska chce „zatopit“ Zemanovi

31.03.2022 17:31

Senátor Václav Láska oznámil, že pokud k tomu bude svými kolegy vyzván, připraví ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana, který udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře.

Pokud mě kolegové požádají, udělám to... Láska chce „zatopit“ Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák dostal u soudu tři roky natvrdo za ovlivňování zakázek. Jenže do vězení nenastoupí. Prezident Miloš Zeman svému podřízenému udělil milost a zdůvodnil ji tím, že Balák je pracovitý člověk, který dosud nebyl trestán. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje.

Pro své rozhodnutí v posledních dnech čelí ostré kritice nejen ze strany vládních politiků, jako je předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ale také od politiků opozičních, od expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho stranického kolegy a stínového ministra spravedlnosti Radka Vondráčka.

Všichni se shodli, že Zeman vyslal špatný signál veřejnosti, když ukázal, že zákon neplatí pro všechny stejně, a dal vlastně českým občanům najevo, že své spolupracovníky snad vnímá jako nedotknutelné a ostatním občanům nadřazené.

Senátor Láska v reakci na prezidentem udělenou milost avizoval, že pokud o to bude svými kolegy požádán, učiní proti prezidentovi právní kroky.

„Jsem si vědom toho, že jsem se pořádně veřejně nerozčílil na sociálních sítích kvůli Zemanově milosti pro Baláka. Nedal jsem žádný vášnivý tweet nebo facebookový status, ale zase jsem připraven znovu připravit ústavní žalobu na prezidenta, pokud kolegové politici jasně řeknou, že takový postup podpoří,“ uvedl senátor.

Udělení milosti Pražský hrad zveřejnil v úterý po odpolední schůzce s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Zeman ho o svém rozhodnutí podle mluvčího informoval. Jednali také o žádosti Ukrajinců vykonávajících trest odnětí svobody v České republice o udělení milosti a otázce jmenování soudců obecných soudů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…