Pokud mohou křičet křiklouni, můžou říct svůj názor i ostatní. Známý ekonom Sedláček o Ovčáčkovi, Zemanovi, i nejnovější petici, kterou s radostí podepsal

03.12.2015 20:49

Hostem dnešního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl ekonom Tomáš Sedláček. Spolu s Karolínou Koubovou se bavil o české ekonomice, Evropské centrální bance, řeč však přišla i na jeho společenské aktivity v České republice a jeho možnou kandidaturu na prezidenta.

Pokud mohou křičet křiklouni, můžou říct svůj názor i ostatní. Známý ekonom Sedláček o Ovčáčkovi, Zemanovi, i nejnovější petici, kterou s radostí podepsal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Tomáš Sedláček

Nejprve Sedláček mluvil o Evropské centrální bance, s jejímž fungováním koresponduje chování trhu a pohyby na trzích přirovnal k psychologické hře.

Mluvil také o tom, že pokud by Česká republika měla euro, bylo by to pro nás mnohem jednodušší, jelikož bychom nemuseli vztahovat rozhodování Evropské centrální banky k procesům fungování České národní banky. Domácnosti podle něj však těžko postřehnou, zda je HDP roste o dvě nebo tři procenta za rok.

Následně přišla řeč na uprchlickou krizi a důvody, které Sedláčka vedly k podepsání Adventní výzvy, petice proti rozdělování společnosti, kterou organizuje nezisková společnost Post Bellum.

„Máme tady svobodu slova a pokud mohou křičet křiklouni, tak i my můžeme říct svůj názor,“ uvedl Sedláček, podle kterého má přece právo na názor každý.

Celý text zde

„Já se vůbec nebudu vyjadřovat k panu Ovčáčkovi, to je úplně jiná liga, mimochodem je to on kdo jako první začal s tím fašizováním,“ poznamenal na výtku, že právě tyto petice a výzvy, jako byla Výzva vědců nebo zmíněná Adventní výzva, podle prezidentova mluvčího rozdělují a fašizují společnost.

Podle Sedláčka nastala situace, kterou by normální prezident mohl zcela ideálně využít pro uklidnění a zmírnění obav a uvedení všeho na pravou míru. „Pánové prosím vás uklidněte se, nezneužívejte této situace pro získávání politických bodů,“ řekl Sedláček že je přesně to, co Zeman nedělá, ale měl by.

Na otázku jak na něj působil seznam možných prezidentských kandidátů, jež vytvořili účastníci oslav 17. listopadu na Národní třídě, ve kterém byl zmíněn mezi předními kandidáty, řekl: „Mě spíš zajímal ten seznam těch jmen a ten seznam mi byl sympatický a všechny jména co tam padla, jsou víceméně rozumná.“

„Druhá věc, mě bude čtyřicet... zhruba měsíc nebo dva po skončení mandátu současné hlavy státu. Myslím si, že jsem na to moc mladej,“ dodal ekonom, skutečnost že by mohl kandidovat na prezidenta však nevyvrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…