Pokud někdo založil byznys na tom, že nebude platit daně, je s tím konec a je to v pořádku, zaznělo od Babiše

24.12.2016 10:26

Na otázky čtenářů, které se objevily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz, odpovídal v posledních hodinách poslanec Bohuslav Chalupa (ANO).

Pokud někdo založil byznys na tom, že nebude platit daně, je s tím konec a je to v pořádku, zaznělo od Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Bohuslav Chalupa

„Je vidět, že proruská propaganda má svůj význam. Nemyslíte, že místo zákazů nějakých webů je namístě lidem vysvětlovat, jak se věci mají?“ ptal se jeden ze čtenářů. „Asi smýšlíme stejně, žádná ‚cenzura‘ nevyřeší to, zda jsme schopni věci a souvislosti posuzovat zdravým ‚selským‘ rozumem. Bohužel v tomto směru vidím značný deficit jak ve vzdělávacím systému, tak i v tom, jak se dětem obecně věnujeme v rodinách, kolik času na ně v běžném životě máme, jaké zásady (nejlépe osobním příkladem) jim vštěpujeme. Pokud se většina chová jako ‚ovce‘, pak s námi jako s ‚ovcemi‘ bude i zacházeno. Takže s tím asi musíme, důrazně a rychle, něco udělat... Vy, já, Vaši a moji přátelé... tož to společně udělejme,“ vyzval Chalupa.

„Kde máte v programu, že je pro vás zavedení EET klíčové?“ ptal se další čtenář.

Chalupa odpověděl, že lidé zvolení za ANO šli v roce 2013 do Poslanecké sněmovny netknuti politikou, zkušenostmi a fakty, které byly k dispozici pouze těm, „kteří si mysleli, že mají svou moc zajištěnu na pořád“. „Mnoho informací o stavu země jsme zjistili až v průběhu výkonu získaného mandátu a EET je jedním z příkladů, dle mého názoru zcela logické reakce na vyargumentované a podložené poznatky,“ uvedl Chalupa.

Poukázal na to, že neplatit daně je zločin, ve vyspělých demokratických zemích jeden z nejvážnějších. „Svět se mění velmi rychle a reakce na probíhající změny musí být stejně rychlá a kompetentní. Jestli něco bylo v roce 2013 klíčové je v jistém smyslu a v souladu s politickou odpovědností na přelomu let 2016-2017 nepodstatné, podstatné je dodržení slibu voličům – náprava nepořádků, destrukce systémově nastavených nespravedlností, netolerance k porušovaní základního fair play. Je úplně jedno jestli bylo či nebylo EET označeno jako klíčové, podstatný je efekt EET na pravidla hry v podnikání. Pokud někdo své podnikání založil nebo chtěl založit na tom, že pro něj nebude platit to co platí pro ty, kteří pravidla dodržují, pak je s tím konec a je to zcela v pořádku,“ vysvětlil poslanec.

Upozornil, že pokud chce naše společnost přežít v konkurenci s jinými společnostmi, musíme dodržovat především svá vlastní pravidla. „Pokrytectví, lhaní, podvádění může být individuálně po nějakou dobu výhodné, ale pro celek je to zničující devastace hodnot, morálky, sebevědomí – ztráta imunity a schopnosti čelit vlastnímu totálnímu zničení.Takže za mne je EET – jako jeden z mnoha dílků narovnání našeho vlastního společenského prostředí, ve kterém žijeme, ve kterém vyrůstají budoucí generace – klíčová a není podstatné, zda byla či nebyla takto, jako klíčová, uvedena v našem programu,“ dodal poslanec Chalupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…