Pokud se ukáže, že se prezident snažil uplatit Baxu... Pirát Michálek v ČT nadhodil možnost impeachmentu

28.01.2019 20:50

„Já vám dám funkci, vy mně rozhodnutí,“ parafráze věty prezidenta Zemana, kterou měl říci bývalému předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi, tvrdí sám Baxa, jehož výpověď rozvířila debaty o tom, jak politici ovlivňují rozhodování soudu. Do pondělního pořadu Interview si moderátor Daniel Takáč pozval místopředsedu Pirátů Jakuba Michálka, aby se ho optal, co bude následovat, pokud se ovlivňování ze strany prezidenta prokáže, anebo také na kauzu Huawei.

Pokud se ukáže, že se prezident snažil uplatit Baxu... Pirát Michálek v ČT nadhodil možnost impeachmentu
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Moderátor Takáč začal diskusi kauzou společností Huawei a ZTE. Zajímalo jej, jak česká státní správa podle Michálkova názoru v kauze Huawei postupuje. Pokud jde o varování úřadu, který má na starosti kybernetickou bezpečnost, to podle něj bylo zcela namístě. „Upozorňuje to na problém, který je zde delší dobu, tedy jak je, nebo není certifikován hardware, který je na kritických systémech,“ řekl s tím, že nejde o nějaké mobily poslanců.

„Jde skutečně o kritickou infrastrukturu státu, což jsou různá technologická zařízení, síťové prvky, přes které běží kritická infrastruktura, ať už na tom běží informační systémy nebo spojují ty sítě dohromady. Je třeba, abychom měli jistotu, že informace, které mají zůstat uvnitř z určité sítě, se nedostanou na internet nebo do Číny, do nepatřičných rukou,“ upřesnil Michálek.

Upozornil, že jakmile zde je nějaká černá skříňka, u které se neví, jak funguje, tak taková skříňka může informace, pokud není oddělena od vnějšího prostoru, vysílat tam, kam nemá. „Proto jako Pirátská strana jsme apelovali na vládu, aby navýšila zastoupení tzv. otevřeného hardwaru, tedy aby všechny síťové prvky byly zdokumentovány a podrobně se vědělo, jak fungují, aby nezávislí bezpečnostní experti dokázali pochopit, jak přesně je síťový prvek sestaven, a ověřili, že tam není bezpečnostní trhlina,“ snažil se situaci zjednodušeně vysvětlit místopředseda Pirátů.

Anketa

Podporujete prezidenta USA Donalda J. Trumpa? (anketa od 28.1.2019)

69%
hlasovalo: 4327 lidí
„Jsme ve stavu, kdy politici dlouhodobě problém ignorovali, až teď se začíná řešit, až když vypukly první kauzy, které mají negativní důsledky pro stát,“ pokračuje Michálek s tím, že například zjistili, že právník Květoslav Hlína zastupoval společnost Huawei s odměnou 350 tisíc korun měsíčně ve věcech lobbingu. „Přitom tentýž právník Hlína pracoval pro Dopravní podnik hl. města Prahy jako advokát, který má zastupovat zájmy dopravního podniku. Dopravní podnik má ale také projekt, ve kterém figuruje firma Huawei, a to je nasazení Wi-Fi v metru,“ dodal Michálek.

Zdůraznil, že pokud je někdo placený za lobbing, je logické, že ten, u koho pracuje jako advokát, má být nezávislý a pracovat pro jednoho svého klienta. „Hlína je prostě známá firma od pana Faltýnka,“ bouchl do stolu s tím, že předpokládá, že primátor Hřib se tím bude velmi vážně zabývat a trvat na řádném prošetření. „V případě, že to prokáže, doufám, že přijdou tvrdé kroky. Pokud vím, spolupráce s Hlínou už byla z těchto důvodů i ukončena,“ tuší Michálek.

Takáč se následně dotázal, jestli by tedy Huawei měl z ČR úplně zmizet. „To bych tak neřekl, pokud prodává nějaké mobilní telefony, tak... spíše by tu měl být tlak na to, aby tam nebyla nějaká zadní vrátka, aby se zvyšoval standard a ten hardware měl nějakou certifikaci, to je řešení,“ shrnul Michálek a zmínil, že co se mu nelíbí, je čínský tlak, protože Česká republika se stala jedním z mocenských center Číny v Evropě. Poukazoval na průběh schůzky premiéra s čínským velvyslancem, kterou premiér odmítl. „Číňani to v podstatě prezentují podobně jako Sověti svou aktivitu vůči československému vedení, když bylo Česko satelitem,“ doplnil s tím, že je dobře, že premiér důrazně odmítl nepatřičný čínský tlak.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

„A vůbec to, k čemu docházelo v minulém volebním období, když Česká republika přeorientovala zahraniční politiku jen na Čínu. Neměli bychom opouštět tradiční spojence kvůli nějakým vidinám nových a nových investic, které jsou v zásadě virtuální,“ je přesvědčen Michálek, který odmítl Zemanova slova o tom, že by tím mohly hrozit ekonomické ztráty. „Zeman sliboval desítky miliard, které se přivalí z Číny, a jediné, co jsme viděli, je, že Číňani koupili jeden fotbalový klub a jednu budovu Živnostenské banky v centru Prahy.

Následně se přesunula pozornost na výpověď soudců o postupu Hradu a jeho ovlivňování soudní moci. Piráti Zemanovy postupy označili za závažné, nestandardní a nevhodné. „Podvýbor v této věci ještě nerozhodl a nepřišlo se s nějakým doporučením. Ještě jsme neměli možnost to probrat,“ poznamenal Michálek s tím, že teprve vyslechnou názory všech členů podvýboru, což bude v úterý 29. 1.

Poté dodal, že to, že se Zeman sejde se soudci a v užším kruhu jim říká výhrady a tlumočí názory občanů k již rozhodnutým kauzám, kde nehrozí ovlivnění, nebo že vytýká, že v nějaké věci dosud nebylo rozhodnuto, je přijatelné. Co však prý přijatelné není, je to, co označil soudce Baxa za obchod s funkcí předsedy Ústavního soudu výměnou za ovlivnění rozsudku. „Jak se dalo očekávat, prezident se k tomu vyjádřil na TV Barrandov a to, co mě velmi překvapilo, je, že to nepopřel. V podstatě na obvinění o tom kšeftu a politickém obchodu jmenování odpověděl, že Baxa přece měl zájem o tu funkci,“ podivoval se Michálek.

„Z tohohle vyplývá, že je to velmi vážná informace a že to skutečně bylo tak, jak to Baxa popsal. A to vyžaduje, abychom si vyžádali informace, v jakém rozsahu to ovlivňování probíhalo a zda i u jiných členů Ústavního soudu. Pokud se ukáže, že se prezident snažil uplatit Baxu, tak by Poslanecká sněmovna měla zřídit vyšetřovací komisi a také má možnost podílet se na proceduře impeachmentu (postup pro zproštění z úřadu, jde o ústavní žalobu podanou na voleného funkcionáře, který se dopustil závažného deliktu a je za to potrestán zbavením funkce)!“ řekl na závěr Michálek a zopakoval, že nyní se počká, až bude všechno dokazování skončeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …