Pokud se změní rozsudek, Dohnal chce dál vést kontrolní úřad

21.02.2012 16:23

František Dohnal, který kvůli pravomocnému odsouzení skončil ve funkci šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu, by v případě změny rozsudku v budoucnu rád dokončil svůj mandát. Oznámil to prostřednictvím svého advokáta Václava Vlka.

Pokud se změní rozsudek, Dohnal chce dál vést kontrolní úřad
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Dohnal dostal v pondělí pravomocně podmínečný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Podle soudů se tím dopustil zneužití pravomoci úřední osoby.

"Mojí prioritou je zachování nezávislosti NKÚ. Dojde-li ke změně pravomocného rozsudku, je možné, že nastane situace existence dvou prezidentů NKÚ. Nelze předjímat, jak se v této věci zachovám v budoucnu, ale obecně řečeno bych rád dokončil svůj mandát. Dokáži si též představit, že bude muset docházet i k odškodňování osob postižených stavem vzniklým dnes či v budoucnu," uvedl podle Vlka Dohnal.

Advokát v pondělí řekl, že obhajoba počítá s využitím všech možných opravných prostředků. Tím je například dovolání k Nejvyššímu soudu. Vlk zároveň podotkl, že již dva roky u pražského městského soudu leží správní žaloba, která řeší postavení prezidenta NKÚ ve vztahu k Poslanecké sněmovně. "Myslím si, že pan inženýr Dohnal bude úspěšný u té vyšší instance, asi i v těch civilních věcech," prohlásil advokát.

Odmítl předložit dokumenty

Dohnal dostal ke konci roku 2010 oznámení o tom, že kontrolní výbor Poslanecké sněmovny zahájil prověrku hospodaření úřadu s majetkem státu za roky 2005 až 2010.

Poslanci ho zároveň požádali o součinnost při auditu a o předložení dokumentů, které jsou podle nich pro jejich práci nutné. Dohnal požadavek odmítl, přestože již za stejné jednání dostal dříve padesátitisícovou pokutu. Součinnost mu přitom podle soudů ukládá zákon. Tím, že odmítl spolupracovat, podle soudů poškodil právo ČR na kontrolu hospodaření s majetkem státu.

Dohnal již dříve namítal, že by prověrka narušila nezávislost úřadu, který by tak nebyl dostatečně chráněn před politickými vlivy. Kontrolní výbor nepovažoval za nestranný, prověrka prý měla politický podtext.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…