Pokuta Fischerovi za kampaň. Kvůli některým dárcům

30.04.2023 10:40 | Ze sítí

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu dvojnásobnému neúspěšnému prezidentskému kandidátovi Pavlu Fischerovi ve výši 25 tisíc korun. Podle úřadu k některým dárcům neuvedl všechny nutné údaje. Fischer již pokutu zaplatil.

Pokuta Fischerovi za kampaň. Kvůli některým dárcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Pavel Fischer kandidoval na prezidenta. Dvakrát – a vždy prohrál. Podruhé dostal pokutu od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Český rozhlas upozornil, že Fischer dostal pokutu 25 tisíc za to, že u některých svých dárců prezidentské kampaně neuvedl všechny nezbytné údaje. Pokutu už uhradil. „Rozhodnutí úřadu jsem nerozporoval a předepsanou částku jsem uhradil,“ uvedl Fischer pro veřejnoprávní rozhlas.

Zmíněný úřad v poslední době rozdal pokut hned několik.

Jednu dostal i stávající prezident Petr Pavel. Dostal pokutu 60 tisíc korun, což je dosud nejvyšší sankce udělená úřadem fyzické osobě. Pokutu dostal za netransparentní údaje o dárcích v prezidentské kampani. Informaci magazínu Reportér potvrdil ČTK člen vedení dohledového úřadu Jan Outlý, jenž pro ČTK sdělil, že v přehledu Pavlových dárců chyběly často údaje o bydlišti a datu narození. Podle Pavla nešlo o netransparentní, ale o chybějící údaje. Dodal, že pokud je dárce neposkytne sám, není způsob, jak je získat.

Další pokutu dostal spolek Milion chvilek, protože „hodnotil demokratičnost“ jednotlivých kandidujících subjektů, ale činil tak bez toho, že by se zaregistroval v příslušném registru. Spolek Milion chvilek se proti pokutě ohradil. „Jako důkazy pro spáchání přestupku (Úřad) použil staré materiály z našeho webu, které na něm byly umístěny dávno předtím, než prezident vůbec vyhlásil termín parlamentních voleb. Dalším důvodem byla naše aktivizační kampaň, která měla za cíl zvýšení volební účasti. Při této kampani jsme hodnotili ‚demokratičnost‘ jednotlivých stran a hnutí. Této činnosti se však věnujeme již od našeho založení, je to veřejně deklarovaný účel spolku Milion chvilek. Přesto jsme dostali pokutu 36 tisíc korun. Naše důkazy Úřad zatím ignoroval. Pokutu nyní musíme uhradit. Ale jak už tušíte, líbit si to nenecháme. Mohl by vzniknout pro občanskou společnost nebezpečný precedens. A to nesmíme dopustit,“ napsal spolek Milion chvilek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vodnatá hlava podvodník? Nevěřím, to bude nějaká účetní chyba., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHlustvisihák , 30.04.2023 12:12:00
Takový gigant a dobrák by přece nepodváděl.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…