Poláci jsou naštvaní na Merkelovou a někteří to dali pořádně najevo na internetu

23.12.2016 7:51

Polsko má svého nového národního hrdinu. Je jím sedmatřicetiletý řidič kamionu Łukasz Urban, který se stal první obětí tuniského teroristy Anise Amriho. Vlnu solidarity vyvolala jeho smrt také v zahraničí. Lidé se skládají na peníze pro jeho rodinu.

Poláci jsou naštvaní na Merkelovou a někteří to dali pořádně najevo na internetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Britský řidič kamionu David Duncan se rozhodl vyjádřit solidaritu se svým zavražděným kolegou Urbanem a začal pro jeho rodinu prostřednictvím crowdfundingu vybírat peníze. Do čtvrtečního odpoledne lidé ze všech koutů světa shromáždili přes čtyřicet tisíc liber a peníze stále přibývají. „Peníze bohužel Lukášovi život nevrátí, ale doufám, že aspoň pomohou částečně ulehčit jeho rodině,“ cituje deník The Sun vyjádření Duncana.

„Lukáše jsem osobně neznal, ale jeho příběh mě šokoval. Neumím si vůbec představit, jak se teď cítí jeho rodina,“ svěřil se The Sun Duncan. Němečtí vyšetřovatelé prvních několik hodin po útoku pracovali s verzí, že atentátníkem byl právě Urban. Brzy však došli k závěru, že atentátník pouze ke svým cílům využil jeho kamion. Jak odhalil německý deník Bild, Urban se naopak snažil všemi silami teroristickému útoku zabránit.

„Polský řidič kamionu byl pravděpodobně ještě naživu, když tuniský atentátník rozjel kamion proti návštěvníkům vánočního trhu v Berlíně. Bojoval do poslední chvíle a podařilo se mu v jistý moment strhnout volant, jinak by byl počet obětí ještě větší. Ze snímků pořízených bezprostředně po jeho smrti je zřejmé, že se nevzdával. Jeho obličej nese stopy podlitin a útoku nožem. Nakonec jej Tunisan střelil do hlavy,“ píše Bild.

Čtenáři v diskuzi pod textem o Urbanovi na polském serveru Wiadomosci.net vyjadřují soustrast jeho rodině. V diskuzi však také rezonuje hněv na německou vládu. „Merkelová by měla vyplatit odškodné všem pozůstalým, kterým islámští utlačovatelé zabili příbuzného. To ona přinesla nejenom svým spoluobčanům tak krutý osud,“ píše čtenářka Bydgoszczanka. Smrt Urbana označuje za chybu německé vlády také Riki. „Místo aby seděli manželé společně u vánoční tabule, bude jeho žena sedět na hřbitově.“

„Také jsem rodině Urbana finančně přispěl. Ale myslím, že by se měla rodině zemřelého ještě osobně omluvit kancléřka Merkelová a také jim poskytnout další peníze,“ soudí účastník diskuze s přezdívkou Rychu. Německou kancléřku volá k zodpovědnosti také další diskutér. „Sbírají peníze pro pozůstalé? Proč? Vždyť hlavní vinu na tom všem nese Angela Merkelová,“ píše rozčílený Polák. Další Merkelovou ironicky vyzývá, aby pozvala do Německa další milion migrantů a učinila tak zemi „ještě bezpečnější“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …