Poláci už se prý kvůli kontrolám potravin nezlobí

12.12.2014 16:58

„Obchodní válka“ s Polskem je prý zažehnána. Server Aktuálně.cz píše, že polský ministr zemědělství Marek Sawicki, který dříve označil praktiky tuzemské zemědělské inspekce za „šikanu", nyní mění rétoriku. „Není lepší reklamy pro polské potraviny, než je česká kontrola,“ říká prý nyní s nadsázkou.

Poláci už se prý kvůli kontrolám potravin nezlobí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brambory, ilustrační foto

Navzdory ostré výměně názorů v minulých dnech se konflikt kvůli kvalitě potravin údajně podařilo zažehnat. Nová „obchodní válka" s Českem by se podle Aktuálně.cz polským výrobcům a zemědělcům nehodila, protože český trh patří mezi jejich přední odbytiště.

Po jednání s českým kolegou Marianem Jurečkou se jeho polský protějšek Marek Sawicki dal slyšet, že nemíní „situaci vyhrocovat". České zemědělce, kteří chrání svou produkci, se prý snaží pochopit, stejně jako ty polské.

Krom toho Sawicki řekl, že české kontroly - jakkoliv obtěžující - obchodu neuškodily. Polské zboží totiž ani po kontrole nebylo vráceno zpět do Polska. A to prý svědčí o vysoké kvalitě potravin dovážených do České republiky.

Jeden politik prý chtěl vytlačit polské potraviny z českého trhu

„S Českem to jiskří již delší dobu. Je to způsobeno mimo jiné politickými názory. Jeden důležitý politik se rozhodl, že vytlačí kvalitní polské potraviny z českého trhu. Podnikli jsme v této souvislosti nezbytná opatření,“ citovala agentura PAP vicepremiéra a ministra hospodářství Janusze Piechocińského.

Nepřítelem polských potravin je prý Andrej Babiš

Bulvární server Fakt.pl nicméně uvedl, že za „jednoho z hlavních nepřátel polských potravin na českém trhu" je považován vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Zdůraznil prý, že jde o miliardáře a majitele českých potravinářských společností.

Andrzej Gantner z Polské federace výrobců potravin má za to, že důvodem, proč jsou údajně polské potraviny mimořádně kontrolovány, jsou jejich nízké ceny. „Naše potraviny jsou levnější, protože je produkujeme v daleko větším množství než Češi," uvedl.

Češi prý polské potraviny vyhledávají a jezdí si pro ně do příhraničí

Polský ministr zemědělství Sawicki ale upozorňuje na to, že Češi hojně dojíždějí do Polska, a to právě za nákupem potravin.

„Registrujeme příjezdy Čechů do pohraničních oblastí pro polské potraviny, zatímco odvetnou 'turistiku' Poláci nepěstují. Děje se to navzdory dezinformacím u našich jižních sousedů o údajně špatné kvalitě polských potravin," zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…