Poláci volají do Berlína: Až na nás Putin hodí atomovou bombu, jste na řadě vy. Máme strach z Ruska

08.12.2014 8:13

Poláci jsou podle mínění německého týdeníku Spiegel velmi znepokojeni současnou ruskou zahraniční politikou. Obavy z Ruska a Putina jsou prý přítomné ve všech vrstvách obyvatelstva. Dvacet předních polských intelektuálů při té příležitosti sepsalo otevřený dopis nazvaný „Od Gdaňsku do Doněcku“.

Poláci volají do Berlína: Až na nás Putin hodí atomovou bombu, jste na řadě vy. Máme strach z Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Každý, kdo nyní Putinovi neřekne "no pasarán", stává se spolupachatelem destrukce současného mezinárodního řádu. Každý, kdo v této době sleduje pouze ekonomické cíle, tak přivírá oči nad Putinovou snahou ovládnout své sousedy. Včera to byl Gdaňsk, dnes je to Doněck. Nemůžeme připustit, aby Evropa v dalších desetiletích opět žila s otevřenými krvácejícími ránami,“ cituje Spiegel hlavní sdělení dopisu, který byl publikován v předních evropských listech Gazeta Wyborcza, The Economist, Le Monde a La Libre Belgique.

Jedním ze signatářů dopisu je i čtyřiatřicetiletý básník Jacek Dehnel, jeden z nejznámějších současných polských autorů. „Němci musí pochopit, že náš strach z Ruska má své historické základy. My máme s Ruskem mnoho zkušeností,“ říká Dehnel a tvrdí, že postoj Němců vůči Rusům je málo rozhodný.  

To samé si podle Spiegelu myslí i americká novinářka a manželka bývalého polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského Anne Applebaumová. Ta dokonce obvinila kancléřku Angelu Merkelovou ze selhání jejího diplomatického úsilí o vyřešení celé krize. „Pokud Putin nechá na Varšavu svrhnout jadernou bombu, tak Berlín bude další na řadě,“ vzkazuje Němcům Dehnel.

celý text v angličtině najdete ZDE

Dopis dvaceti polských intelektuálů vyjadřující obavy z novodobého ruského imperialismu podepsal i o dvacet let starší Andrzej Stasiuk, který je coby autor a provozovatel nakladatelství Czarne známý i za hranicemi Polska. Stasiuk považuje za nesmysl, pokud si někteří mysleli, že po rozpadu Sovětského svazu bude konečně klid. Polský autor si rovněž myslí, že v případě ruského útoku by Němci Polákům nepomohli. Pro ruského prezidenta nenachází ani jedno dobré slovo. „Putin je mazanější než politici na Západě. To o Rusech platilo vždycky. Obávám se, že skutečně bude válka. Než se OSN k něčemu rozhoupe, tak už bude Putin ve Slezsku,“ varuje Stasiuk.

Týdeník Spiegel zaznamenal i názor dalšího ze signatářů, kterým je čtyřiatřicetiletý literát Szczepan Twardoch ze slezského města Gliwice. Twardoch mluví v souvislosti se současnou situací o historických paralelách. Před první světovou válkou podle něj mnozí lidé také nečekali, že by mohl v Evropě vypuknout tak ničivý konflikt. „Moji polští přátelé se obávají, že by jejich současný sladký život mohl skončit. Myslím, že je jasné, že buď bude muset Putin padnout na kolena, nebo naopak dostane vše, co chce. Tedy území, která dříve tvořila Ruskou říši," uvažuje Twardoch.

Podobného mínění je i o šestnáct let starší signatářka dopisu Olga Tokarczuková, který patří mezi nejpopulárnější polské autorky. „Sankce proti Rusku mají své výsledky. Nemyslím si však, že Evropa tím Putinovi jasně řekla ne,“ vyslovuje Twardochová pochybnosti, ale doufá, že díky bývalému premiérovi Donaldu Tuskovi, který se nyní stal prezidentem Evropské rady, se podaří Putina zastavit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…